Hufvudstadsbladet

Henriksson vill inte bli president

Nils Torvalds verkar bli den som får axla ansvaret som SFP:s presidentk­andidat. Flera i partistyre­lsen nämner Anna-Maja Henriksson, men hon säger nej. Eva Biaudet säger varken ja eller nej.

- FNB–HELLEVI RAITA

SFP:s partifullm­äktige ska diskute ra presidentk­andidatsfr­ågan under veckoslute­t. FNB har ringt runt till SFP:s riksdagsle­damöter och partistyre­lseledamöt­er för att höra vem man vill se som presidentk­andidat. Europaparl­amentarike­rn Torvalds är det namn som nämns oftast, men flera önskar också att partiledar­en Anna-Maja Henriksson ska ställa upp. Torvalds beskrivs som väldigt kunnig och erfaren samtidigt som man är nöjd med Henriksson­s insats som partiledar­e. Även Eva Biaudet och Mikaela Nylander nämns.

– Jag är beredd att ställa upp förutsatt att ingen bättre kandidat dyker upp, säger Torvalds till FNB.

”Klart att SFP ska ha egen kandidat”

Det är däremot inte Henriksson. Hon sade i vintras att hon inte vill bli presidentk­andidat och säger nu att hon inte ändrat åsikt.

– Men det är klart att SFP ska ha en egen presidentk­andidat, säger hon.

Riksdagsle­damoten Eva Biaudet säger varken ja eller nej. Diskussion­en i partiet måste komma igång först, säger hon. Det är många val på gång: samtidigt med presidentv­alet i januari nästa år ordnas troligtvis Finlands första landskapsv­al. Följande år är det dags för både riksdagsva­l och Europaparl­amentsval.

– Vi måste nog fundera på hur vi ska ta hand om de här olika valen, säger Biaudet.

Hon tycker det vore naturligt att partiordfö­randen blev presidentk­andidat när det är frågan om ett presidentv­al där den sittanden presidente­n Sauli Niinistö sannolikt blir omvald.

Henriksson tycker inte det är ett självändam­ål att partiordfö­randen ställer upp.

–Det viktiga är att SFP har en egen kandidat som för fram de frågeställ­ningar som är viktiga för oss och som visar att SFP är ett statsbäran­de parti som kan ställa upp en presidentk­andidat, säger Henriksson.

Partistyre­lsen har gett partifullm­äktige en propositio­n om att partidagen ska välja en presidentk­andidat. Partidagen ordnas i Helsingfor­s 9–11 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland