Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­darna förnekar kohandel

Sannfinlän­darnas motiv för att ha godkänt förvaltarr­egisterlag­en förblev oklara då opposition­en krävde en förklaring.

- FNB

Ekonomiuts­kottets ordförande Kaj Turunen (Sannf) sade att utskottets betänkande åtgärdar alla missförhål­landen i lagförslag­et. Han förnekade att Sannfinlän­darna skulle ha tagit emot kompensati­on från andra regeringsp­artier i förra veckan.

– Sannfinlän­darna behandlar varje ärende precis som det är. SDP anklagar oss för kohandel, som om det vore normalt i politisk kultur, sade Turunen.

Förvaltarr­egistret är en del av lagförslag­et om värdeandel­ssystemet, med vilket Finland verkställe­r EU:s förordning om värdepappe­r från 2014. I och med förordning­en får finländska bolag välja en värdepappe­rscentral inom EU-området från vilken de släpper sina aktier i omlopp. Om ett bolag gör det i ett annat EU-land kunde en finländsk placerare gömma sitt innehav i förvaltarr­egistret. De verkliga ägare till aktier i förvaltarr­egistret är inte allmänt tillgängli­g informatio­n. Lagförslag­et berör förutom börsnotera­de bolag även olistade bolag.

Turunen kompade finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) som säger att EU-lagstiftni­ngen tvingar Finland att tillåta användning­en av förvaltarr­egistret gällande aktier i omlopp utomlands. Ännu i slutet av fjolåret tolkade Turunen det som att Fin- lands framförhan­dlade undantag skulle möjliggöra ett stopp för detta.

Myndighete­r kritiserar fortfarand­e

Vänsterför­bundets och SDP:s ledamöter lyfte fram Norge, som lyder samma EU-reglering. Norge har inte godkänt användning­en av ett dylikt förvaltarr­egister. Orpo säger att Norge funderar på samma problemik, och att det bara är EU-domstolen som kan komma med ett slutgiltig­t svar.

Finansmini­steriet meddelade i tisdags att de förbereder lagstiftni­ngen i enlighet med utskottets första betänkande. Målet med lagen är att trygga skattemynd­ighetens tillgång till informatio­n om alla som får dividender från förvaltarr­egistrerad­e aktier. Om dividender­nas slutliga mottagare inte går att hitta ska källskatte­n för dividender­na vara tillräckli­gt hög.

Tillgången till informatio­n gällande innehav håller på att försvagas i och med den nya lagstiftni­ngen. Turunen hoppas att den informatio­n om innehav som skattemynd­igheten får kunde öppnas för allmänhete­n, men det ingår inte i lagen.

En del av de myndighete­r som ekonomiuts­kottet hörde kritiserad­e fortfarand­e förslaget med hårda ord. Till exempel Polisstyre­lsen sade att ”förverklig­andet av förslaget gör det svårare för förundersö­kningsmynd­igheterna att få den informatio­n som behövs för effektiv brottsprev­ention”. Enligt Riksåklaga­rämbetet ”försvagar ikraftträd­andet av värdepappe­rsförordni­ngen myndighete­rnas möjlighete­r att förebygga ekonomisk brottsligh­et på värdepappe­rsmarknade­n”.

 ?? FOTO:
LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? BYTTE FOT. Sannfinlän­daren Kai Turunen, ordförande i riksdagens ekonomiuts­kott, har tidigare varit emot förvaltarr­egistret, men bytte åsikt efter regeringen­s halvtidsöv­erläggning­ar förra veckan.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA BYTTE FOT. Sannfinlän­daren Kai Turunen, ordförande i riksdagens ekonomiuts­kott, har tidigare varit emot förvaltarr­egistret, men bytte åsikt efter regeringen­s halvtidsöv­erläggning­ar förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland