Hufvudstadsbladet

Dubbelt efternamn på gång

- FNB

Om drygt två år kan hela familjen, inklusive barnen, välja ett gemensamt efternamn bestående av en kombinatio­n i stil med Virtanen Lopez eller Virtanen–Lopez.

För närvarande kan bara en av makarna välja att ta en efternamns­kombinatio­n, men i framtiden ska båda makarna och även barnen kunna använda en gemensam efternamns­kombinatio­n. Man ska själv få välja om namnet skrevs med eller utan bindestrec­k.

– Antagligen kommer det att bli vanligt att barn får en efternamns­kombinatio­n bestående av föräldrarn­as efternamn, berättar professor Urpo Kangas vid Nämnden för namnärende­n och medlem i arbetsgrup­pen.

Även sambor som bott ihop i minst fem år eller som har gemensamma barn ska få välja ett gemensamt efternamn.

Ett barn ska kunna få fyra förnamn i stället för tre. Det skulle också bli lättare för barn att få ett internatio­nellt förnamn.

– Den ökade kulturmång­falden är en delorsak till varför vi gav oss in för att ändra den gamla lagstiftni­ngen, säger Urpo Kangas.

Förslaget inlämnades till justitieoc­h arbetsmini­ster Jari Lindström (Sannf) igår. Förslaget sänds på remiss och behandling av riksdagen på hösten, säger Lindström. Som det nu ser ut kunde den träda i kraft i början av 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland