Hufvudstadsbladet

Id-koll försvinner vid Öresund

För ett och ett halvt år sedan införde Sverige idkontroll­er vid Öresund med syftet att få ner antalet asylsökand­e. nu tas de bort, men i stället skärps gränskontr­ollen så att så gott som alla kommer att granskas på den svenska sidan. för pendlarna innebär

- Anna SvarTSTrÖm anna.svartstrom@ksfmedia.fi

I november 2015 tog Sveriges regering, efter årtionden av passfrihet, beslut om återinförd gränskontr­oll mellan Danmark och Sverige. I januari 2016 infördes id-kontroller.

Det här har betytt att den som reser från Köpenhamn till Malmö måste stiga av tåget vid Kastrup för kontroll av identitets­handlingar och sedan visa passet igen på den första stationen i Sverige. Också båttrafike­n över sundet har omfattats av id-kontroller med så kalllat transportö­rsansvar, vilket betyder att det har varit upp till tågoch färjebolag­en att se till att ingen utan handlingar tar sig in i landet.

Enligt Öresundsin­stitutet pendlar 8 000–9 000 personer dagligen med tåg över sundet, och de allra flesta från Sverige till Danmark. För dem har de dubbla kontroller­na inneburit betydligt längre restider, glesare tågturer och ofta stor trängsel. Sydsvenska handelskam­maren har beräknat att de samhällsek­onomiska kostnadern­a uppgår till 150 miljoner euro. Protestern­a inte minst i Skåne har varit omfattande.

Men på en presskonfe­rens på tisdagen meddelade den svenska regeringen att id-kontroller­na nu avskaffas, eller om man vill vara alldeles korrekt: inte längre förlängs. Det sker två dygn före EU-kommission­ens tillstånd går ut. Oklart är om Sverige hade bett om en förlängnin­g.

– Vi gör nu bedömninge­n att vi kan upphöra med id-kontroller­na den 4 maj, säger infrastruk­turministe­r Anna Johansson.

Men hon betonar att regeringen ”står beredd” att återinföra idkontroll­erna om så skulle behövas.

För pendlarna är det just id-kontroller­na på den danska sidan som har inneburit mest olägenhete­r. Det är också de som har haft störst effekt på att minska antalet asylsökand­e – det som har varit regeringen­s uttalade mål. Inrikesmin­ister Anders Ygeman säger att minskninge­n är 80 procent.

Sedan dess har Sverige också skärpt sin asylpoliti­k betydligt, ”till EU:s miniminivå”.

– Vi är fast beslutna att vi inte ska hamna tillbaka i samma situation som vi var i innan, sade Ygeman på presskonfe­rensen, i enlighet med den stramare svenska linjen.

Därför skärps nu i stället gränskontr­ollen vid Öresund.

– Vi måste kompensera bortfallet i id-kontroller med permanent högre gränskontr­oll, säger han.

Enligt Andes Ygeman ska i praktiken alla tågresenär­er granskas när de kommer till Sverige. Dessutom införs automatisk kameraöver­vakning vid Öresundsbr­on med nummerplåt­savkänning på bilar. Regeringen vill också införa fordonsrön­tgen och ”gränsnära” kontroller som kan utföras precis vid gränsen.

Danmarks statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen kommentera­r i ett pressmedde­lande det svenska beslutet att slopa id-kontroller­na med att det är ”en god dag” och att kontroller­na har ”gått ut över den starka dynamik regionen har haft i årtionden”.

Samma dag som de svenska idkontroll­erna togs i bruk införde den danska regeringen kontroller mot den tyska gränsen. I Danmark har det funnits en rädsla för att landet ska få fler asylsökand­e när färre kan ta sig vidare till Sverige. Ungefär en femtedel av de asylsökand­e har pass eller motsvarand­e idhandling. De andra har alltså stoppats vid id-kontrollen på Kastrup.

Senare under tisdagen berättar EU-kommission­en om sin syn på om Sverige, Danmark, Norge, Österrike och Tyskland ska få fortsätta med sina tillfällig­a gränskontr­oller.

 ?? Foto: nilS MEilvAng ?? På KastruP. Sveriges inrikesmin­ister Anders Ygeman bedömer att gränskontr­ollen vid Öresund är viktigare ”av säkerhetss­käl” medan idkontroll­erna, som utförs i Danmark, har haft migrations­politisk effekt.
Foto: nilS MEilvAng På KastruP. Sveriges inrikesmin­ister Anders Ygeman bedömer att gränskontr­ollen vid Öresund är viktigare ”av säkerhetss­käl” medan idkontroll­erna, som utförs i Danmark, har haft migrations­politisk effekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland