Hufvudstadsbladet

Populär ungdomsser­ie kritiseras för att glorifiera självmord

Psykisk hälsa En ny Netflix-serie får nackhåren att resa sig på suicidalex­perter i Australien, USA och Sverige. Bara man vågar prata är det okej, tycker den finlandssv­enska krisarbeta­ren Oscar Lehtinen.

- ANNA BACK anna.back@ksfmedia.fi

Hannah Baker har tagit livet av sig. Hon lämnar sju kassetter efter sig, och i takt med att Clay Jensen lyssnar på dem klarnar orsakerna till självmorde­t. Det är i korthet upplägget för den nya ungdomsser­ien 13 skäl varför på Netflix.

Serien, som bygger på Jay Ashers bok, är den mest omtwittrad­e serien hittills i år. Med tanke på att Netflix inte avslöjar tittarsiff­ror är Twitterfre­kvensen ett sätt att bekräfta att en serie nått ut till stora massor.

Kritik och försvar

De senaste veckorna har det varit en hel del uppståndel­se kring serien som producerat­s av sångerskan Selena Gomez. Till exempel Aftonblade­t skriver att svenska popstjärna­n Zara Larsson raderade sina kritiska tweets om att serien romantiser­ar självmord, efter att Gomez fans hoppade på Larsson.

Men Larsson är inte ensam om att vara kritisk. En förening för psykisk hälsa i Australien gick ut med en varning om serien, eftersom många kontaktat dem efter att ha sett den. Verksamhet­sledaren för en amerikansk förening, vars syfte är att förebygga självmord, befarar att unga kommer att följa Hannahs exempel.

Det som väcker mest anstöt är hur seriemakar­na väljer att visa själva självmorde­t, enligt bland andra svenska suicidfors­karen Ullakarin Nyberg.

– Vi vet att det är riskabelt att titta på själva självmords­handlingen, särskilt om man ser på serien utan en vuxen närvarande så man kan diskutera känslor som väcks, säger Nyberg i Sveriges radio.

Nic Sheff, som ligger bakom ett av avsnitten i serien, skrev nyligen en kolumn där han säger sig vara stolt över hur självmorde­t visas. Sheff, som själv försökt ta livet av sig, tycker att det är viktigt att visa självmord på ett avskräckan­de sätt för att krossa myterna om att det är en lättnad.

– Vi måste fortsätta prata, fortsätta dela och fortsätta visa tonåringar­nas vardag. Allt annat är inte bara ansvarslös­t, utan också farligt, skriver han.

Ullakarin Nyberg tycker att serien kunde ha tagit upp alla möjlighete­r som finns för att undvika självmord.

Låg tröskel ta kontakt

En av de möjlighete­rna är att ta kontakt med någon när det känns fel. Är man ung och pratar svenska i huvudstads­regionen går det att ringa eller e-posta Krisjouren för unga, ifall man inte vill ta upp problemen i skolan eller hemma. Under jourtid kan man också promenera in på krisjouren­s kontor på Albertsgat­an.

– Det är få som kommer hit utan att ha bokat tid. Vi har funderat på varför. Kanske de finlandssv­enska kretsarna är så små att man inte vill riskera att stöta på någon man känner när man mår dåligt, säger Oscar Lehtinen som är en av krisarbeta­rna.

Varken han eller hans kolleger har noterat någon skillnad efter att 13 skäl varför kom ut i mars. Just nu är det många som behöver hjälp, men det varierar under året. Lugnast brukar det vara i början av hösten.

– Då är motivation­en oftast som högst.

På våren ökar tröttheten, medan sommaren antingen kan betyda en paus från problemen eller att de eskalerar. Många som kontaktar krisjouren är högskolest­uderande, men eftersom medelålder­n är 20 betyder det att även skolelever hör av sig. Mobbning finns ofta med på ett hörn. Det talas mycket om hur oroande det är att unga mår dåligt. Är du, som har kontakt med unga varje dag, extremt orolig? – Nej, inte egentligen. Det är inte farligt att må dåligt, men det är farligt att inte ha någon att prata med. Det är viktigt att vi kan prata om psykisk hälsa.

Lehtinen har hört om 13 skäl varför och kritiken mot den, men han har inte hunnit se den. Han är mån om att följa med det som diskuteras bland unga och uppmanar alla föräldrar att försöka hänga med.

– Vi ska våga prata med våra barn också om saker som är svåra att prata om.

Jourmottag­ningen på Albertsgat­an 33 är öppen ti–to klockan 9–12.

 ?? FOTO: BETH DUBBER/NETFLIX ?? För varje avsnitt av serien, varje kassettban­d, förstår tittaren mer om vad som låg bakom Hannah Bakers (Katherine Langford) självmord.
FOTO: BETH DUBBER/NETFLIX För varje avsnitt av serien, varje kassettban­d, förstår tittaren mer om vad som låg bakom Hannah Bakers (Katherine Langford) självmord.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Vid Krisjouren för unga får man vara anonym om man vill. Oscar Lehtinen säger att han och hans kolleger oftast hinner svara på mejl inom några dagar.
FOTO: CATA PORTIN Vid Krisjouren för unga får man vara anonym om man vill. Oscar Lehtinen säger att han och hans kolleger oftast hinner svara på mejl inom några dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland