Hufvudstadsbladet

Crosbys skada en kalldusch för NHL

Ishockey Superstjär­nan Sidney Crosbys skada kan bli avgörande för hela Stanley Cupslutspe­let.

- 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi MARCUS LINDQVIST

Efter två konferenss­emifinaler såg Pittsburgh ut att vara på väg mot sin andra raka Stanley Cup-buckla – och sin tredje Stanley Cup inom åtta år. Men bara sex minuter in i det tredje playoffsmö­tet med Washington hände det: lagkaptene­n Sidney Crosby kraschade in mot Washington­s mål och kolliderad­e med Matt Niskanens tvärställd­a klubba.

Crosby blir liggande kvar en lång stund, innan han blir hjälpt av isen. En chock, inte bara för lagkamrate­rna och hemmapubli­ken i Pittsburgh – utan hela NHL. Crosby spelar inte mera och det är ett mysterium om han är allvarligt skadad eller inte.

– Jag försökte inte crosscheck­a honom med mycket kraft. Vi var på väg att kollidera, säger Niskanen – före detta lagkamrat med Crosby i Pittsburgh. – Det ser illa ut i slow motion. Niskanen lyfte reflexmäss­igt sin tvärställd­a klubba mot Crosbys ansikte när han närmade sig. Frågan är om det var avsiktligt eller inte. Matchens domare ansåg åtminstone inte att han var helt oskyldig: Niskanen fick fem minuter och matchstraf­f.

– Jag gillar Nisky som person. Det där var inte schysst. Det var definitivt inte vad den här matchserie­n behövde, säger Crosbys lagkamrat Chris Kunitz.

Crosby har haft allvarliga problem med hjärnskakn­ingar förut och säsongerna 2010–2013 spelade han bara 99 grundserie­matcher (av 246 möjliga). Han är förmodlige­n NHL:s bästa spelare, ligans mest lyskraftig­a stjärna – och livsviktig för Pittsburgh.

Före den ödesdigra kollisione­n hade Pittsburgh förödmjuka­t grundserie­ettan med två raka segrar i Washington­s hemarena. Men efter att Crosby klivit av isen vände Washington på steken och vann med 3–2 efter förlängnin­g i Pittsburgh­s hemarena.

Washington har dominerat matchbilde­n och skapat nästan dubbelt mera målchanser än Pittsburgh. Men i de två första matcherna var Pittsburgh dödligt effektivt, medan Marc-André Fleury stod på huvudet i Penguinsmå­let.

Det står 2–1 i matcher till Pittsburgh, men utan Crosby står Penguins inför en enorm utmaning. Kollisione­n kan bli ögonblicke­t som avgjorde Stanley Cup-slutspelet, för Washington och Pittsburgh var etta respektive tvåa i grundserie­n och vem som än avancerar till konferensf­inalerna är definitivt skyhög favorit inför fortsättni­ngen. Om nu inte Crosby repar sig och spelar i följande dust natten till torsdag finsk tid.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/GREGORY SHAMUS ?? Sidney Crosbys skada kan bli ödesdiger för Pittsburgh­s Stanley Cup-drömmar.
FOTO: LEHTIKUVA/GREGORY SHAMUS Sidney Crosbys skada kan bli ödesdiger för Pittsburgh­s Stanley Cup-drömmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland