Hufvudstadsbladet

Målet är en kärnvapenf­ri värld

- TIMO SOINI Finlands utrikesmin­ister MARGOT WALLSTRöM Sveriges utrikesmin­ister

KäRNVAPEN År 2020 fyller icke-spridnings­fördraget (NPT) 50 år. Denna vecka inleds i Wien arbetet med att förbereda den översynsko­nferens som då äger rum. Finland och Sverige kommer att vara aktiva både under förberedel­serna och under själva konferense­n.

Mycket står på spel, och utmaningar­na är stora. Det internatio­nella läget är spänt, och motsättnin­garna mellan stormakter­na har ökat. Icke-spridnings­fördraget är vårt viktigaste verktyg för att förhindra att fler länder skaffar kärnvapen. Våra länder vill stärka genomföran­det av fördraget, och verkar för att alla länder ska ansluta sig till det.

Fördraget vilar på tre pelare: I den första förbjuds överlåtand­e av kärnvapen från de erkända kärnvapens­taterna (USA, Ryssland, Storbritan­nien, Frankrike och Kina) till icke-kärnvapens­tater, och icke-kärnvapens­taterna lovar att inte anskaffa kärnvapen.

I den andra pelaren erkänns alla staters rätt att använda kärnenergi för fredliga ändamål. Samtidigt förpliktig­ar dessa sig att öppna sina civila kärnenergi­anläggning­ar för inspektion av det internatio­nella atomenergi­organet IAEA.

Och i den tredje pelaren förbinder sig alla stater att verka för en allmän kärnvapenn­edrustning.

Fördraget har tjänat mänsklighe­ten väl. Sedan avtalet trädde i kraft har antalet nya länder med kärnvapen begränsats till fyra (Indien, Pakistan, Israel, Nordkorea). 189 länder har anslutit sig till fördraget. Tänk vilken mardröm det varit om vi hade haft dussintals kärnvapens­tater, och kärnvapen i handen på ännu fler instabila regimer!

Men alla förpliktel­ser i avtalet har inte uppfyllts. En värld fri från kärnvapen ter sig tyvärr alltjämt avlägsen. USA och Ryssland har minskat sina arsenaler i stor omfattning, men de har ändå så många kärnvapen att livet på jorden, som vi känner det, kan utplånas.

Under tidigare översynsko­nferenser har kärnvapens­taterna lovat att reducera sina vapen och att vidta andra åtgärder för att minska kärnvapnen­s roll och hotet från dem. I stället för att världen rör sig bort från kärnvapen sker en moderniser­ing av dem, och på sina håll görs till och med uttalanden om faktisk användning av kärnvapen.

Vi uppmanar kärnvapens­taterna att infria sina tidigare löften, och att göra nya utfästelse­r om att minska sina strategisk­a och taktiska kärnvapen.

Vi kommer att framhäva vikten av att kärnvapens­taterna drar ner beredskaps­nivån för sina kärnvapen för att undvika att de används av misstag. Ett annat krav från vår sida är att det fullständi­ga provstopps­avtalet ratificera­s av alla så att det äntligen kan träda i kraft, tjugo år efter det att det färdigförh­andlats. Vi vill också att kärnvapens­taterna lämnar bindande utfästelse­r om att inte använda kärnvapen mot icke-kärnvapens­tater. Vikten av verifikati­on kommer att understryk­as liksom våra länders kompetens inom området.

Kunskapen om att varje användning av kärnvapen skulle leda till katastrofa­la humanitära konsekvens­er, och kärnvapens­taternas bristande förmåga att minska betydelsen av sina kärnvapen ledde i höstas till att en majoritet av FN:s medlemstat­er beslutade att inleda förhandlin­gar om ett förbud mot kärnvapen.

Om värdet av förhandlin­gen råder delade meningar, även mellan våra länder. Men vi är eniga om att den inte får påverka NPT:s grundlägga­nde roll i det globala arbetet för nedrustnin­g och icke-spridning.

Under NPT-konferense­n kommer vi att verka för ett debattklim­at som präglas av ömsesidig respekt och förståelse. Då ökar möjlighete­n till framgång. Och framgångar krävs för att vi ska uppnå vårt mål – en kärnvapenf­ri värld!

Det internatio­nella läget är spänt, och motsättnin­garna mellan stormakter­na har ökat. Icke-spridnings­fördraget är vårt viktigaste verktyg för att förhindra att fler länder skaffar kärnvapen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland