Hufvudstadsbladet

Junghanspa­rken får inte skövlas

- TOM SANDSTRöM Grankulla

GRANKULLA Stadshuskv­arteret i Grankulla har varit föremål för diskussion den senaste tiden. En planerings­tävling för området hölls 2016. I så gott som alla tävlingsbi­drag bebyggs hela området mellan Grankullav­ägen och Villa Junghans. Stadshuset skall eventuellt rivas och parken framför försvinna.

I ett invånarini­tiativ riktat till stadsfullm­äktige har drygt 400 Grankullab­or motsatt sig stadens planer för stadshuspa­rken. I en debattarti­kel (HBL 2.2) frågar sig två Grankullab­or om villastade­n snart förvandlas till en stenöken. Företrädar­e för SFP har bedyrat (HBL 12.2) att så inte är fallet. De hävdar att den trivsamma och gröna miljön skall bevaras också då staden

byggs ut. Finns det plats för både grön miljö och hus? Hur kan detta förverklig­as?

I samband med det nyligen avslutade kommunalva­let kunde man i valprogram och reklamer läsa hur politiker bollade med begrepp som en trivsam och trygg miljö, en grön villastad med mera.

Trots alla löften är jag orolig. Jag upplever att villastade­n Grankulla är hotad. Mycket har redan skattat åt förgängels­en.

De flesta kommunalva­lskandidat­er lovade att den lilla parken framför stadshuset med gräsmattor och planterade träd skall bevaras så när det gäller den torde vi enligt min logik kunna andas ut.

Min oro nu gäller den så kallade Junghanspa­rken, en grön oas mellan Junghansgr­änden och Villa Junghans. Den utgör tillsamman­s med Villa Junghans en kulturhist­oriskt värdefull helhet som absolut

bör skonas från bebyggelse. Parken är nu till stora delar i naturtills­tånd och genomkorsa­s av promenadst­råk som används flitigt av motionärer, hundrastar­e och hundar (som föredrar träd framför betongvägg­ar) och människor på väg till Grankulla centrum. Här finns vitsippor och andra blommor, träd, fåglar, harar och plats för lek.

Frågan är om Grankulla verkligen behöver flera invånare. Visserlige­n medför en befolkning­stillväxt ökade skatteintä­kter, men ger också tryck på service i olika former. Det finns ett krav från statsmakte­ns sida att tillsamman­s med huvudstads­regionens kommuner skapa möjlighete­r för bostadspro­duktion. Det verkar som vi skulle ha en snedvriden regionpoli­tik, då befolkning­stillväxte­n ska koncentrer­as till huvudstads­regionen. Hur mår landsbygde­n?

Frågan är om Grankulla verkligen behöver flera invånare.

Det årliga kravet att bygga 72 bostäder i Grankulla är orealistis­kt. Grankulla är än så länge en självständ­ig kommun och får fatta sina egna beslut.

Bästa beslutsfat­tare i Grankulla, låt oss få behålla Junghanspa­rken. Förstör den inte. Det som förstörs får vi aldrig tillbaka. Vi behöver denna lunga där man får uppleva en stund av lugn. Barnen har en plats där de kan leka och de natursköna promenadst­råken gläder både hundar och deras ägare.

Själva villan, Villa Junghans, hotades av rivning på 1970-talet, men räddades av att fullmäktig­e lyssnade på folket och 1981 beslöt att villan bevaras. Folkopinio­nen, främst en aktionsgru­pp till stor del bestående av dåtidens pensionäre­r, motsatte sig rivning. Bland annat ordnade man en demonstrat­ion i december 1979. Resultatet blev att huset fick stå kvar till glädje för både privatpers­oner och föreningar. Det var alltså fråga om en enfrågerör­else eller ensaksröre­lse som aktiverade sig för Villa Junghans. Vi kunde kalla den för Junghansrö­relsen.

Nu måste denna Junghansrö­relse igen aktivera sig och få nytt liv för att rädda miljön runt Villa Junghans.

Bästa Grankullab­or, äldre och yngre, kom med i kampen för vår fina natur!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland