Hufvudstadsbladet

Monumental blunder

- RALF FRIBERG tidigare medlem av grundlagsu­tskottet och med egna minnesbild­er av JK-ämbetet sedan 1961, Ekenäs

SAMHäLLE En märklig skärmytsli­ng ägde rum förra veckan. Hade president Sauli Niinistö tagit upp frågan om en ny justitieka­nsler med statsminis­ter Juha Sipilä och i så fall med namns nämnande?

I detta sammanhang skuttade den blivande justitiemi­nistern Antti Häkkänen fram i tv-rutan med en stillös och oövertänkt kommentar.

Först det stillösa. Häkkänen behövde inte alls ha besvarat frågorna från medierna. Han var inte utnämnd till sin post, han kunde knappast besitta tillräckli­gt med informatio­n om saken. Det hade varit riktigt att hänvisa till att han, Häkkänen, saknade kompetens och rätt att yttra sig i ärendet.

En mycket unken aura spred sig kring unge Häkkänen då han redogjorde för hur han avser att styra utnämninge­n då den landar på hans bord. Den första instans han avser att konsultera är Samlingspa­rtiet. Här är det alltså tal om lagarnas högsta övervakare i vårt land!

JK-ämbetet om något måste hållas utanför all partipolit­isk spekulatio­n. Samlingspa­rtiet måste här obetingat hålla tassarna borta!

Ministerkå­thet och historisk aningslösh­et bäddar för en dålig start för kokoomuskl­onen Antti Häkkänen. Borde han jäva sig med hänvisning till denna juridiskt-etiskt sett monumental­a blunder?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland