Hufvudstadsbladet

Hans Sundström stod upprätt till sista ronden

Nekrolog Filmkritik­ern Hans Sundström, som avled i lördags, var en sann intellektu­ell med stor integritet. Oförtrutet samlade han på sig nya insikter att inlemma i sin enorma kunskapsba­nk.

- ANNIKA HäLLSTEN PIA INGSTRöM STEFAN LUNDBERG MATTS DUMELL kultur@hbl.fi

Hans Sundström (född 1950) var en liten gosse när passionen för film väcktes. I sin sextioårsi­ntervju, publicerad i HBL i januari 2010, mindes Sundström hur han som liten, hemma vid köksbordet, studerade ett kaffepaket prytt av en ”nätt flicka”.

”Jag frågade mamma vad det var. – Det kallas filmstjärn­a, svarade hon och jag blev genast tänd.”

Kyrkslätt var Sundströms hembygd. Men han föddes under Porkalapar­entesen och tillbringa­de de sex första åren av sitt liv i Esbo där han på biografern­a i Domsby och Köklax fick sina tidiga filmupplev­elser.

Sundströms föräldrar återvände bland de första till Porkala efter den ryska parentesen. Familjen bodde i Tolls backe där den första folkskolan i det skövlade området öppnades redan hösten 1956. Följande år började Hans på första klassen med sextio andra nyinflytta­de elever. Sin första lärarinna, legendaris­ka Iris Sunabacka, brukade Hasse regelbunde­t återkomma till.

Fyra år senare sattes den begåvade pojken i samskola i Grankulla. Det innebar dagliga, långa skolresor. Senast i tåget lärde sig alla pojkar spela kort och röka. Det andra tidsfördri­vet var att diskutera tungviktsb­oxning, friidrott och fotboll. Det intresset sinade aldrig hos Hasse.

Trots sportintre­sset förblev Hasse en ytterst flitig elev som glänste i vitsord. Hans betyg brukade ha fler tior än nior, vilket ansågs vara ett förpuberta­lt under.

Ett fynd

Hans Sundström anställdes på HBL 1980. Han efterträdd­e den legendaris­ka Greta Brotherus som presentera­de Sundström för ledningen med att han var ett fynd, vilket hon hade rätt i. På redaktione­n vande sig kollegerna vid att vår lågmälde filmkritik­er nästan alltid var på plats, utom när han såg de filmer han skulle recensera. Om han inte skrev recensione­r studerade han tidigare upplagor av HBL på mikrofilm eller i gamla liggare. Hade man en fråga om en specifik film kulminerad­e svaret i en utläggning som innebar att man visste allt om den filmen plus lite till.

Som kollega tillhörde han de lojala. Han skvallrade inte, han hade stor integritet och han var totalt ointresser­ad av prestige. Av sina enorma kunskaper om film, renässansk­onst, litteratur och sport delade han generöst med sig åt den som förstod att fråga, utan att göra nummer av sin överlägsna lärdom.

Som kritiker var Sundström ofta sträng men när han gillade något gjorde han det av fullaste hjärta, rentav upprymd. Bland de filmer som han gav sällsynta fulla poäng åt fanns Flicka med pärlörhäng­e, en film som kombinerad­e två av hans specialomr­åden, film och äldre konst.

Moderna filmers specialeff­ekter ogillade han. När James Bond fick en osynlig bil blev han rasande och ansåg att det var ett helgerån mot Ian Flemings hjälte.

Centralfig­ur

Hasse var en central gestalt i HBL:s Tipsgäng, som i nästan trettio år varje fredag samlats för att lämna in stryktipse­t. När Hasse, trots sin lågmälda framtoning, inledde med ”Här måste jag berätta ...” tystnade det högljudda sällskapet som genom ett trollslag. Alla visste att nu vankades det en spirituell anekdot från filmens, boxningens eller fotbollens värld, gärna med ingrediens­er från alla discipline­rna i samma historia. Hasse visste allt om de legendaris­ka klubbarna och stjärnorna och han förmådde placera in händelsern­a i rätt historiskt perspektiv.

På julfestern­a och tipsresorn­a till landslaget­s kvalmatche­r eller storklubba­rnas möten på de europeiska arenorna underhöll Hasse sällskapet med sina kluriga fotbollsfr­ågesporter. Det räckte inte med att de tävlande hade goda kunskaper i sporten, man måste kunna härleda sig fram till svaret. För även om det frågades efter färgen på Glasgow Rangers spelstrump­or på 1910-talet gällde det att veta vem som spelade den kvinnliga birollen i Borta med vinden eller vilken svensk politiker på trettiotal­et som i sin ungdom hade spelat centerhalv i Göteborgs IFK.

Hasse blandade sig sällan i gängets dispyter om laguppstäl­lningar, gamla matchresul­tat eller andra viktiga spörsmål. Men när han någon gång gjorde det med en småsarkast­isk kommentar, fanns inget att tillägga.

Före påskhelgen deltog Hasse för sista gången på tipslunche­n, svårt märkt av sjukdomen. Med ett ”glad påsk grabbar” svepte han den karakteris­tiska halsduken runt halsen och vi såg hans tunna skepnad söka sig tillbaka mot redaktione­n, hans andra hem.

I onsdags meddelade Hasse sina närmaste kolleger med svag röst att sjukdomen hade vunnit kampen, att han nu gick hem för sista gången. Tre dagar senare somnade han in. Han hade hållit sig upprätt till sista ronden. Vi, hans kolleger under decennier, minns honom med ömhet och saknad.

 ?? FoTo: LEiF WEcKSTröM ?? CIneast sedan baRnsben. HBL:s filmkritik­er Hans Sundström lärde sig tidigt älska film.
FoTo: LEiF WEcKSTröM CIneast sedan baRnsben. HBL:s filmkritik­er Hans Sundström lärde sig tidigt älska film.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland