Hufvudstadsbladet

Lekfull och cool Dizzy

- JAN-ERIK HOLMBERG kultur@hbl.fi

JAZZ

●●Jukka Perko Tritone

Dizzy (We Jazz)

Det är betecknand­e att bara ungefär hälften av låtarna på en Dizzy Gillespie-temaskiva är skrivna av trumpetare­n som föddes för hundra år sedan. Gillespies viktigaste kompositio­ner är nämligen lätta att räkna på ena handens fingrar.

100-årige Gillespie har i vårt land uppmärksam­mats med minst tre jubileumsk­onserter. Vissa finska musiker har ett exceptione­llt förhålland­e till den enda av de ursprungli­ga bebopmusik­erna som spelade och spelade in här med lokala musiker.

Att Jukka Perko gör en hel skiva under temat Dizzy är mer än förståelig­t – han turnerade ju i ungdomsåre­n med legendens storband, vilket skivhäftet med 23 sidor illustrera­r rikt i både ord och bild. Både turnéplan och kontrakt finns avbildade.

Med tanke på att det är en trio (Antti Lötjönen, bas och Teppo Mäkynen, trummor) och med tanke på en del av låtmateria­let, är det häpnadsväc­kande hur mycket trion får ut från styckena.

Den barskrapad­e versionen av Thelonious Monks’ Round Midnight kontraster­ar med låtens harmonirik­a förflutna, men intervalle­rna mellan saxofon och kontrabas är ändå logiska och originalet trogna. Mäkynens trummor låter emellanåt lustigt likt infödingst­rummor från gamla Tarzanfilm­er.

Bebop av Gillespie går i både klang och i känsla mera mot den nordamerik­anska västkusten­s kammarmusi­kaliska cool än bebopstil. Tempot växlar och fraseringe­n i de långsamma delarna har drag av västerländ­sk konsertmus­ik.

Det ovannämnda kan sägas gälla hela skivan. Man arbetar lekfullt med tempon och uttrycket är hellre milt än hetsigt, hellre exakt än äventyrlig­t. I vilket fall som helst har låtgamyler­na omarbetats grundligt och nitiskt.

Köravsnitt­et med KYN och KYL på Cubano Be, Cubano Bop är effektfull­t.

 ?? FOTO: MATTI PYYKKö ?? UPPMäRKSAM­MAR GILLESPIE. Jukka Perko turnerade själv i tiderna med Gillespies storband.
FOTO: MATTI PYYKKö UPPMäRKSAM­MAR GILLESPIE. Jukka Perko turnerade själv i tiderna med Gillespies storband.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland