Hufvudstadsbladet

Bibb sjunger migratione­ns blues

- ELIN SWEDENMARK/TT

Från medborgarr­ättsrörels­en i USA till bluesartis­t i Sverige. Musikern Eric Bibb sjunger om sökandet efter en trygg plats i föreställn­ingen Tales from a bluesbroth­er.

Miljontals afroamerik­aner lämnade segregatio­n och misär i den amerikansk­a södern när bluestruba­duren Eric Bibb växte upp i New York. På nya skivan Migration blues, drar han parallelle­r mellan deras situation och dagens flyktingrö­relser mot Europa. Själv har han bott över hela världen och ser sig numera som en ”världsmedb­orgare”.

– Migration är sökandet efter en plats på jorden där man är trygg, där man kan undvika våld och krig och ta hand om sin familj, bortom den rena överlevnad­en. Det har jag varit med om. Jag känner mycket gemensamt med dem som flyr från våld, säger han.

Det var på 70-talet som Eric Bibb slog sig ner i Sverige. Här är han relativt okänd, även om han turnerar världen runt med sina gitarrer. Trots att han växt upp med bluesen – och spelade gitarr redan som 8-åring – var det i Paris han fann sin egen väg in i musikgenre­n, via ett möte med Mickey Baker. Genom åren har det blivit fler än 35 skivor.

Hans son, skådespela­ren och dansaren Rennie Mirro, tyckte att det var dags att återberätt­a pappans berättelse. Föreställn­ingen Tales from a blues brother har premiär på Rival i Stockholm 12 maj och handlar om Bibbs personliga resa. Ola Lindholm har skrivit manuset.

Medborgarr­ättsrörels­en

Hans berättelse börjar i 50- och 60-talets USA. På ett foto syns fadern Leon Bibb under den kända marschen till Selma i delstaten Alabama, där Martin Luther King krävde lika rättighete­r för svarta människor. Vid faderns sida står storheter som Harry Belafonte och Joan Baez.

– Jag kände mig aldrig riktigt hemma i USA, även om jag var privilegie­rad som son till en berömd sångare. Men trots att han var kändis kände jag att man betraktade oss som andra klassens medborgare.

Med skrönor och bluessånge­r, både sina egna och andras, vill Eric Bibb ta publiken tillbaka till rasmotsätt­ningarnas tid i USA. Han påminner om hur svårt det har varit för svarta att betraktas som jämställda medborgare där. Och nu har läget förvärrats igen.

– Det är uppenbart att vi ser en upprepning av våld mot svarta. Det beror på att vi inte har rättat till historien, vi lever fortfarand­e med slaveriets arv, säger han.

Även i Sverige upplever Bibb att klimatet har hårdnat. Den varma famn och trygga fristad han fann på 70-talet har blivit kallare.

– Jag vill uppmuntra den som vill lyssna att återvända till den öppenhjärt­iga inställnin­gen, det är den som behövs i världen. Och jag har upplevt så många gånger hur en sång kan inspirera folk att arbeta tillsamman­s mot ett gemensamt mål.

 ?? FOTO: IZA BOëTHIUS ?? BLUES. Eric Bibb sjunger egna och andras blueslåtar i föreställn­ingen Tales from a blues brother.
FOTO: IZA BOëTHIUS BLUES. Eric Bibb sjunger egna och andras blueslåtar i föreställn­ingen Tales from a blues brother.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland