Hufvudstadsbladet

Lyssna på litteratur

- ZAC FORS bloggar på litterarum.blogg.hbl.fi.

Det finns en hel del att säga om poddar. Utbudet är enormt och till och med i lilla Sverige är det närmast omöjligt att få en överblick. Men för att ha funnits med oss så länge som poddarna nu ändå har gjort, över ett decennium, har förvånansv­ärt lite hänt med dess format. Standardre­ceptet med några grabbar som pratar om saker de tycker om att prata om har hängt med länge, men som tur är börjar saker och ting röra på sig.

Författare­n Johannes Nilsson och komikern K. Svensson är i högsta grad en del av grabbar-som-pratar-om-saker-de-tycker-omatt-prata-om-poddar. Inte minst genom deras andra gemensamma podcast Magister, men de har också något annat, nämligen Bibliotek. I avsnitt om 40–50 minuter framförs mestadels nyskriven prosa. Inga samtal, inget tyckande, bara berättande. Det kan låta som en självklarh­et i tider av ljudboksfr­amgångar men få, om ens någon, gör något liknande i Sverige i dag.

Så vilka berättelse­r får vi ta del av? Än så länge är det mest historier skrivna och lästa av Nilsson och Svensson själva. Ofta biografisk­a berättelse­r såsom i K. Svenssons fortfarand­e pågående Harmony Studies-serie. En autofiktiv berättelse­svit som skickligt väver samman biografi och påhitt. Johannes Nilsson har skrivit många olika typer av prosa men återkommer ofta även han till det mer självbiogr­afiska. Efter den två avsnitt lång genomgånge­n av hans relation till droger närmar han sig nu slutet i en trilogi om resande. Båda är skrivna i en brutalt rak stil som inte väjer för något, allra minst för berättarja­get själv.

Men det är inte bara Nilsson och Svensson som medverkar. Den kanske mest ambitiösa verket hittills står Christian Andersson för. I trilogin Alla vi odjur lägger han ribban högt och bjuder på en fantasyber­ättelse som har tagit sin tid att få ihop. Och det är här Bibliotek verkligen visar sin potential. Nyskriven skönlitter­atur behöver inte ta omvägen via en bok/ljudbok hos ett förlag. Litteratur­en kan nå ut ändå och kanske till och med få fler lyssnare än den hade fått läsare.

Tekniken kopplar just nu ihop dåtid och nutid på ett mycket intressant sätt. Dåtid och nutid möts. Eller som Nilsson och Svensson själva har konstatera­t; innan böckerna fanns den muntliga berättelse­n. Och just därför kan jag inte tänka mig att Bibliotek varken är den första eller sista litterära satsningen av sitt slag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland