Hufvudstadsbladet

Bergen runt på en månad

-

■ Att Ryssland och dess forna republiker är enormt är Ville Haapasalos reseserier ett exempel på. Han tar sig ständigt an nya områden som han reser runt i, och har hunnit med Silkesväge­n, Ishavet, Kaukasien, Volga … I den allra senaste serien är den centralasi­atiska bergskedja­n Altaj föremål för trettiodag­arstrippen. Altajberge­n gränsar till Ryssland, Kazakstan, Mongoliet och Kina, och seriens nio avsnitt besöker alla länderna förutom Kina.

Haapasalos reseserier är välgjorda, och i Altai 30 päivässä fortsättar han med sitt beprövade kon- cept där han själv står i centrum som resande och upplevande subjekt, medan han på sin väg möter människor som han tack vare sina språkkunsk­aper förmår kommunicer­a obehindrat med.

Kvällens avsnitt som besöker Altyn-Köl, eller Teletskoje­sjön som den också kallas, kan vara bland de vackraste områden som Haapasalo presentera­t för sina tittare. Sjön är områdets största: 78 kilometer lång och 5 kilometer bred, och som djupast 325 meter. Vattnet sägs vara så rent att det går att dricka utan att man behöver koka det före. Sjön ingår i ett naturreser­vat som finns upptaget på Unescos världsarvs­lista. Man vill ha hit turister, eftersom det ger invånarna inkomster så att de inte behöver tjuvjaga utrotnings­hotade djur.

Haapasalo åker båt på sjön, som är rent trolsk i sin skönhet, omgiven av höga berg och stundtals täcker dimma landskapet. Han tar i land och träffar de fåtal människor som är bosatta här, besöker deras trädgårdar och smakar uppskattan­de på frukter och egenkrydda­t brännvin. Också strandback­en har sin speciella charm med gamla trästugor och yvig växtlighet.

Seriens alla nio delar finns redan ute på Arenan. Resan startar i den sydsibiris­ka Altajrepub­likens huvudstad Gorno-Altajsk. I senare avsnitt besöker han staden Barnaul och flyger i helikopter över bergskedja­ns högsta topp Belucha som ligger 4 506 meter över havet. Resan avslutas i den rysksibiri­ska byn Ust-Koksa. Yle Teema 21.00, repris torsdag 15.00 och lördag 16.30

malin.slotte@ksfmedia.fi

MALIN SLOTTE

 ?? FOTO: OSSI KäKI ?? RESESERIE. Ville Haapasalo tar sig denna gång an bergskedja­n Altaj.
FOTO: OSSI KäKI RESESERIE. Ville Haapasalo tar sig denna gång an bergskedja­n Altaj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland