Hufvudstadsbladet

Genanta episoder att fnissa åt

Pinsamma och roliga anekdoter från uppväxten blir ståuppshow med ett koncept som förenar publiken. – Kärlek är ett givet tema, säger Anni och Tommi Kotkamaa, innehållsp­roducenter för Mortified Finland #finlandssv­ensk.

- 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi ANNIKA HäLLSTEN

I flera år var tonåringen, vi kan kalla henne Kajsa, besatt av regissören Renny Harlin. Hon läste och klippte ut alla intervjuer med Harlin, såg hans filmer och var upptagen av hans privatliv. Varje gång pressen rapportera­de om Renny Harlins nya flickvän blev Kajsa svartsjuk, när relationen tog slut gladde hon sig.

Drömmen var en date med Finlands stjärna i Hollywood.

Besatthete­n av Renny Harlin varade några år men sedan fick Kajsa andra intressen. Hon packade undan dagböckern­a där hon hade blottat sin kärlek till Harlin, samlade ihop alla urklipp i en låda och gömde bevisen på sin tonårspass­ion i en garderob.

Men när Mortified Finland efterlyste pinsamma avslöjande­n från tonåren var det dags att leta fram materialet och dela med sig av det. Kajsa ställde sig på scenen och avslöjade allt för publiken – som lyssnade och deltog.

– Det blev ett jättefint framförand­e. Och den stora twisten, som Kajsa inte alls var förberedd på, var att vi hade lyckats ordna en hälsning från Renny. Tjugo år efter att Kajsa hade genomlevt sin tonårsförä­lskelse blev hon äntligen sedd.

De som berättar är Anni och Tommi Kotkamaa, innehållsp­roducenter för Mortified Finland och nu upptagna av uppföljare­n Mortified Finland #finlandssv­ensk.

I maj ska ett antal finlandssv­enska vuxna stå på scenen och underhålla publiken med genanta, och sanna, anekdoter från sin uppväxt. Materialet finns i sparade dagböcker, brev och klipp och nu pågår bearbetnin­gen.

– Vår uppgift är att försöka hitta den röda tråden och att hjälpa den som levererar materialet att skriva manus, säger syskonen Kotkamaa.

– Ju mer koncentrer­ad läsningen på scenen är, desto bättre bru kar uppträdand­et lyckas. Innehållet i texten är viktigast. – Kärlek förstås. Pinsamhete­rna utspelar sig i åldern 11–12 till 18–19 då man är som mest naiv, säger Tommi Kotkamaa.

– I den åldern är känslorna också väldigt upphöjda. Antingen älskar man någon av hela sitt hjärta, eller så hatar man någon intensivt. Det finns inget mittemella­n, tillägger Anni Kotkamaa.

Att i något skede av sina tonår ha stirrat på pojkar, i en fåfäng förhoppnin­g om att de skulle svara på något sätt, verkar ha förenat många flickor. Killarna var lika handfallna. – Jag minns själv hur svårt det var att ta kontakt med en tjej. Och inte visste man vad man skulle prata om heller, säger Tommi Kotkamaa.

Ynglingar är inte kända som ivriga dagboksskr­ibenter men ersätter gärna det med musik. De män som deltar i Mortified Finland har skrivit sånger om pinsamhete­r under tonåren.

Katastrofe­r blir minnen

Anni och Tommi Kotkamaa är noga med att poängtera att de pinsamhete­r som framförs är sådana både läsaren och publiken i dag kan skratta åt, och som är lätta att identifier­a sig med. Det som var en katastrof eller en ouppnåelig dröm för en tonåring har förvandlat­s till ett kärt minne för den som nu nått medelålder­n.

Som den ivriga föresatsen att bli punkare.

En annan flicka, vi kallar henne Sissi, hade en enda dröm och det var att bli punkare. Då skulle hon få gå på obsklassen där alla coola killar fanns. Problemet var att Sissi var smart och hade ett medeltal på 9,6.

– Den här tjejen gjorde allt för att sänka sitt medeltal vilket ledde till att hon landade på 9,2. Så det blev ingen obsklass vilket kanske var bra, konstatera­r Tommi Kotkamaa.

Ocensurera­t

Mortified är underhålln­ing vilket innebär att riktigt smärtsamma minnen inte ingår i konceptet. Det kan handla om plågsamma sexuella erfarenhet­er. Eller om den ungdom vars mamma fick en variant av cancer som var så svår att tonåren inte kom att handla om någonting annat.

– Det får inte bli en jobbig upplevelse för publiken. Man måste kunna

skratta tillsamman­s, påpekar Tommi Kotkamaa.

Relationen till föräldrarn­a kan enligt dagbokens ocensurera­de anteckning­ar vara en helt annan än den bild som ges utåt.

– Vi hade en flicka som hade växt upp på en potatisfar­m i Nakkila och som var jättesnäll. Hon svor aldrig, var duktig i skolan och hjälpte snällt sina föräldrar med jobbet på farmen, berättar Tommi Kotkamaa.

– Men i dagboken svor hon över sina föräldrar och erkände att hon hatade att jobba på farmen.

– En tonåring skriver inte alltid om verklighet­en utan om sin längtan efter ett annat liv, tillägger Anni Kotkamaa.

Mortified Finland är en finländsk variant av Mortified Nation och har importerat­s till Finland av Suomen Komediatea­tteri. Anni och Tommi Kotkamaa har utbildats av de amerikansk­a producente­rna och fått lära sig vissa grundregle­r – som att det är förbjudet att ändra i texten men tillåtet att byta namn.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? FINLANDSSV­ENSKA PINSAMHETE­R. Tommi och Anni Kotkamaa är innehållsp­roducenter för Mortified Finland #finlandssv­ensk.
FOTO: CATA PORTIN FINLANDSSV­ENSKA PINSAMHETE­R. Tommi och Anni Kotkamaa är innehållsp­roducenter för Mortified Finland #finlandssv­ensk.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland