Hufvudstadsbladet

Amelie Aganimov har sålt 550 majblommor

Majblomman Nioåriga Amelia Aganimov i Esbo är en hejare på att sälja majblommor. Hittills har hon sålt över 500 blommor och det återstår ännu en vecka av kampanjen.

- TEXT PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi FOTO NIKLAS TALLQVIST

Utanför matbutiken i köpcentret Lippulaiva i Esboviken står en ung flicka med håret uppsatt i hästsvans och söker ögonkontak­t med potentiell­a kunder. Hon går glatt och modigt fram till eftermidda­gslediga flanörer och erbjuder dem årets majblomma.

– Jag brukar prata tydligt och fråga dem artigt om de vill köpa en majblomma. Man ska tacka alla, också dem som inte vill delta i kampanjen. Och man ska inte springa efter dem som säger nej tack, förklarar Amelie Aganimov sin taktik.

Nioåriga Amelie vet vad hon talar om. Hittills har hon sålt otroliga 550 majblommor, de flesta just i köpcentret men en del har hon också sålt i Grankulla där hon har släktingar och där hon utövar sina hobbyer simning och sång. Att kunna språk är en fördel.

– Jag är inte tvåspråkig, men jag kan nog finska. Min mormor pratar finska och hon har lärt mig, berättar Amelie.

Första året

Det är första året Amelie Aganimov säljer majblommor, men före jul sålde hon också luciamärke­n, så lite erfarenhet av säljjobbet har hon. Hon började med en påse med tjugo blommor i, för att pröva på hur affärerna går. Det visade sig gå mer än bra, så tillsamman­s med mamma Nina Weckström har de löst ut många fler påsar under de senaste veckorna. Weckström är med som kassör och tar hand om pengarna, men hon står i bakgrunden och låter dottern sköta kundkontak­terna och försäljnin­gen helt på egen hand.

– Hon tycker faktiskt att det är riktigt trevligt att sälja, annars skulle vi inte göra det här. Vi brukar sälja en påse om dagen, det tar kanske en timme, berättar Weckström.

Amelie gillar att stå och prata med kunderna och hon är noga med att berätta för dem att pengarna från insamlinge­n går till barn i skolor och daghem.

– Som mest har jag sålt 60 blommor på en dag. Oftast är det kvinnor och barnfamilj­er som köper. Jag försöker nog prata med män också, men de köper inte. Det är bara om jag stöter på någon man som själv har sålt majblommor som barn som de är intressera­de.

Hoppas på minigolf

Amelie kommer att få behålla en liten del av försäljnin­gsvinsten själv. Några konkreta planer för pengarna ska investeras vet hon inte, men åtminstone går de inte till godis.

– Jag sparar pengarna till något stort och häftigt, jag har sparat pengar redan i flera år.

Amelie går i årskurs 3 i Storängens skola. Några andra elever i hennes klass säljer också majblommor. Om det visar sig att deras klass har sålt mest majblommor i Esbo kommer hela klassen att få ett bidrag till klasskassa­n. Amelie hoppas att de alla kunde få åka och spela minigolf tillsamman­s.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??
 ??  ?? EFFEKTIV FöRSäLJARE. Amelie Aganimov säljer nästan varje dag en påse majblommor i köpcentret i Esboviken.
EFFEKTIV FöRSäLJARE. Amelie Aganimov säljer nästan varje dag en påse majblommor i köpcentret i Esboviken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland