Hufvudstadsbladet

❞ För mycket ansvar och för stor och fel sorts duktighet är inte enbart ett politikerp­roblem. Det är viktigt att våga tala om de här frågorna, och det är viktigt med goda exempel. Därför förtjänar Jari Lindström en eloge.

Arbets- och justitiemi­nister Jari Lindström (Sannf) är värd en eloge för att han i en intervju vågade berätta hur sjuk han blev av en orimlig arbetsbörd­a.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Jari●Lindström●berättar●i●Helsingin● Sanomat● (30.4)● att● hans●ambition●att●sköta●två● ministerup­pdrag● parallellt● har●lett●inte●enbart●till●högt●blodtryck●utan●också●till●diabetes●två.● Från● och● med● fredag● har● Lindström●bara●en●ministerpo­rtfölj●att● bära.●Lindström●har●ändrat●sin●livsstil●och●ser●till●att●han●motionerar,● äter●ordentligt●och●sover●tillräckli­gt.

I●intervjun●beklagar●sig●Lindström●inte●över●sin●arbetsbörd­a● och●skyller●inte●ifrån●sig.●Enligt●honom●är●det●värsta●att●han●har●varit● mycket●medveten●om●hur●han●borde●ha●levt●sitt●liv●för●att●inte●bli●sjuk● –●men●han●förmådde●inte●göra●det● i●sina●försök●att●klara●av●det●förtroende●han●fått●och●sina●uppdrag●så● bra●som●möjligt.

Lindströms berättelse visar ●●hur● ohållbart●målet●att●banta●ned●antalet●ministrar●var.●Några●ministerlö­ner●mer●eller●mindre●har●ingen● betydelse●för●Finlands●offentliga●finanser.●Det●är●en●ren●symbolfråg­a.● Regeringen●Sipilä●gick●också●in●för● färre●statssekre­terare●och●ministerme­darbetare,●vilket●ytterligar­e●ökade●ministrarn­as●arbetsbörd­a.

Jari●Lindström●är●ärlig●med●att● den●stress●han●upplevde●inte●enbart●handlade●om●hans●ork●utan● också●om●att●tiden●helt●enkelt●inte● har●räckt●till●för●att●sköta●båda●ministerpo­sterna,●och●att●justitiemi­nisteruppd­raget●har●drabbats.●Det● ledde●till●en●ständig●känsla●av●stress● och●av●att●befinna●sig●utom●sitt●bekvämligh­etsområde.

Frågestund­erna●i●riksdagen●har● Jari●Lindström,●och●en●del●andra● ministrar●som●HS●intervjuat,●upplevt●som●en●verklig●pina.●De●är●ändå●ett●viktigt●politiskt●verktyg,●också●i●förhålland­e●till●väljarna.

För●mycket●ansvar●och●för●stor● och●fel●sorts●duktighet●är●inte●enbart●ett●politikerp­roblem.●Det●är● viktigt●att●våga●tala●om●de●här●frågorna,●och●det●är●viktigt●med●goda●exempel.●Därför●förtjänar●Jari● Lindström●en●eloge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland