Hufvudstadsbladet

Nykomlinga­r, bekanta ansikten och superjunio­rer – men inga storstjärn­or

Det blåvita lejonlaget har hela sju VM-debutanter och bara tre etablerade NHL-spelare. Lauri Marjamäki måste få laget sammansvet­sat och att spela som ett kollektiv om våren i Paris och Köln ska bli en framgångss­aga.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

●●Joonas Korpisalo Columbus Blue Jackets/ Cleveland Monsters

Ett oskrivet kort på den här nivån. Har visat att han kan stå i NHL då han fått chansen och höll bra nivå i EHT-matcherna i Tjeckien. Hur han klarar av att axla rollen som lejonens målvaktset­ta som inte får svika återstår att se. Har inte speciellt bra matchrutin efter bara 31 matcher den här säsongen.

●●Joni Ortio

Skellefteå AIK

Gjorde comeback i Europa efter några säsonger i Nordamerik­a där han aldrig lyckades slå igenom på allvar i Calgarys organisati­on. Säsongen i SAIK i SHL var stark och med sin explosiva spelstil har han lätt att vinna supportarn­as hjärta. Får inleda som tvåa eller trea bakom Korpisalo.

●●Harri Säteri

HK Vitjaz

Har tre stabila säsonger bakom sig i KHL och är en vanlig syn i lejondress­en. Säteri kan vara något kantig i sin rörlighet men har i övrigt en bra teknik som håller honom inne i spelet. Kommer att få agera andra- eller tredjemålv­akt bakom Korpisalo men måste vara redo att hoppa in hela tiden.

Backar

●●Juuso Hietanen

Dynamo Moskova

Hietanen har spelat 50 matcher i VM och det känns som om han varit med i en evighet trots att han fortfarand­e ”bara” är 31 år. Har alltid haft sin styrka framåt men bättrat på sitt defensiva spel under sina senaste säsonger. Kan få en stor offensiv roll i Paris och Köln. Räcker han till mot de bästa lagen?

●●Julius Honka

Dallas Stars/Texas Stars

AHL-backen som förväntas vara den ledande offensiva motorn i de bakre leden. Har två starka säsonger bakom sig i Texas Stars i AHL och han har fått smaka på hetluften i NHL. Kan få sitt stora internatio­nella seniorgeno­mbrott i VM om han klarar av att förvalta sin stora roll och sitt stora ansvar i powerplay.

●●Topi Jaakola

Jokerit

En landslagsv­eteran som tidigare år varit säkerheten själv både framåt och bakåt. Den här säsongen har formkurvan pekat nedåt och frågan är hur han räcker till i en VM-turnering då NHL-spelare kommer att stå för motståndet.

●●Joonas Järvinen

Kunlun Redstar

Stor, stark och elak. Järvinen är en defensiv back som klarar av att ge den där första enkla passningen och till och med i bland prestera något mer med pucken. Kommer att ha en stor roll i boxplay och om Finland ska bevaka sin ledning i slutet av matcherna.

●●Lasse Kukkonen

Kärpät

Kukkonen är tyvärr lagets kanske säkraste kort i de bakre leden. Man vet vad man får med Kärpätkapt­enen som håller en jämn och bra nivå oberoende av motstånd och turnering. Men det känns lite alarmerand­e att Kukkonen ska axla en ledande roll i VM 2017.

●●Ville Lajunen

Jokerit

Lajunen får en rätt stor roll i det offensiva spelet i lejontrupp­en. Jokerit- backen har en del att bättra på i sitt spel bakåt och kan, precis som de flesta andra backarna i laget, ha svårt att möta sig då man ställs mot lag i högt tempo med fysiskt starka spelare.

●●Mikko Lehtonen

HV 71

Ett par starka säsonger i ligan och en vår som gav mästerskap i SHL räckte för att knipa en plats i VM-laget. Är ett oprövat kort i det här sammanhang­et och kan få en del problem då tiden och utrymmet blir mindre. Har samtidigt potential att få sitt internatio­nella genombrott.

●●Atte Ohtamaa

Ak Bars Kazan

En defensiv back som ska se till att hålla motståndar­na borta från den egna målgården och ge lejonkeepe­rn arbetsro. Räkna inte med några spektakulä­ra dragningar eller trick Ohtamaa är bäst då man inte märker att han spelar.

Anfallare

●●Juhamatti Aaltonen

IFK

Det stora överraskni­ngsnamnet och frågeteckn­et i laget. Aaltonen har en svag vår bakom sig och är i VM på gamla meriter. I sina bästa stunder kan den tekniska och skickliga anfallaren bjuda på dragningar som de flesta andra bara kan drömma om då han visar sin sämsta sida surfar han oinspirera­t och ineffektiv­t omkring på isen. Vilkendera Juhamatti Aaltonen får vi se i VM?

●●Miro Aaltonen

HK Vitjaz

Altanen har utvecklats enormt under sin första säsong i KHL. Han sköt 19 mål och stod för 44 poäng i den ryska ligan och visade också i landslaget att han är en vass målskytt. 23-åringen kommer att få ett stort ansvar och har alla chanser att bli lejonens största utropsteck­en i turneringe­n. Är bra på skridskorn­a och hittar rätt lägen. Hur han klarar det fysiska spelet är ett litet frågetecke­n.

●●Valtteri Filppula

Philadelph­ia Flyers

Lagets andliga ledare. Det är bara andra gången Filppula spelar VMhockey men han är ändå den spelare som det övriga laget vänder sig till då man stöter på motgångar eller tuffa situatione­r. Filppula är en oerhört smart speluppläg­gare som inte gör så mycket väsen av sig på isen men ännu mer sällan står för några misstag.

●●Sebastian Aho

Carolina Hurricanes

Framtidens Valtteri Filppula. Aho är som en förbättrad version av Filppula där hockeyhjär­nan går på högvarv och spottar ur sig den ena klokare lösningen än den andra. Har en förmåga att höja sin nivå då insatserna ökar och har visat att han kan spela med och mot de allra bästa. Har potential att vara lejonens bästa och viktigaste spelare i VM.

●●Markus Hännikäine­n Columbus Blue Jackets/ Cleveland Monsters

AHL-spelaren Hännikäine­n visade under sin sista säsong i ligan att han är en mångsidig spelare som kan leverera framåt då han får en offensiv roll. Bildade en stark kedja tillsamman­s med Tomi Sallinen och Oskar Osala i EHT-turneringe­n i Tjeckien. Trion kompletter­ar varandra och är oerhört stark i båda riktningar­na.

●●Joonas Kemppainen

Sibir Novosibirs­k

Nordamerik­aäventyret blev inte som han tänkte sig och Kemppainen valde KHL-spel efter bara en säsong. Är en solid center som är stark både framåt och bakåt men saknar spetskompe­tensen som skulle föra honom till nästa nivå. En pålitlig slitvarg som kan producera en del framåt.

●●Jani Lajunen

Tappara

Alla lag behöver spelare som vet hur man vinner och den yngre Lajunenbro­dern är en verklig vinnarskal­le. Ett VM-guld, ett SHL-guld och två ligaguld visar att den hårt arbetande och samvetsgra­nna centern kan användas i många olika roller och tränare Marjamäki kommer att ha stor nytta av honom.

●●Oskar Osala

Metallurg Magnitogor­sk

Lejonens och kanske till och med hela VM:s starkaste spelare. Osala sliter, river och kämpar vid sargen och förlorar väldigt sällan en närkamp. Och då han placerar sig framför motståndar­målet är han oerhört svår att rubba. Har utvecklats i spelet med puck och vet hur man nätar då man får läge.

●●Antti Pihlström

Jokerit

Pihlström hör till de spelare som man inte räknar med att ska vara med i VM men ändå på något sätt alltid tar sig till turneringe­n. Han är snabb på skridskorn­a men tyvärr hänger inte tanken och händerna alltid med. Kan irritera och skapa

oreda●med●sitt●fysiska●spel●men●risken●finns●att●han●är●för●ensidig●i●VM.

●●Jesse Puljujärvi Edmonton Oilers/ Bakersfiel­d Condors

Puljujärvi●lyckades●inte●slå●in●sig●i● NHL●under●sin●första●säsong●i●Nordamerik­a.●Den●storväxta●yttern●kommer●att●få●en●stor●roll●och●alla●möjlighete­r●att●lyckas●i●VM.●18-åringen● måste●våga●utnyttja●sin●skridskoåk­ning●och●sin●fränhet●för●att●vara● till●nytta●för●laget.●Måste●leverera● snabbt●●annars●lär●rollen●bli●mindre.

●●Mika Pyörälä

Kärpät

Ligans●bästa●spelare●har●hunnit●bli● 35●år●och●är●något●av●ett●frågetecke­n● i●VM.●Pyörälä●kan●spela●både●center● och●ytter●och●är●bra●både●framåt●och● bakåt.●Han●jobbar●hårt,●är●en●sann● lagspelare●och●sköter●sin●ruta●oberoende●av●vilken●roll●han●får●i●laget.●

●●Mikko Rantanen

Colorado Avalanche

Rantanen● har● utvecklats● enormt● under●säsongen●och●slagit●igenom● i●NHL.●Inledde●i●en●liten●roll●i●Colorado●Avalanche●men●blev●klubbens● bästa●målskytt●med●sina●20●fullträffa­r.●Axlar●ett●gigantiskt●ansvar●i●lejonen●där●han●måste●visa●upp●sin●målfarligh­et●då●han●är●lagets●enda●målskytt●av●den●här●kalibern.

●●Tomi Sallinen

Kunlun Redstar

Sallinen●är●kanske●inte●alltid●den● mest●spektakulä­ra●spelaren●att●se● men●han●jobbar●bra●och●gör●mycket●osynligt●arbete●i●rinken.●Hittade● i●EHT-turneringe­n●i●Tjeckien●samspelet●med●Hännikäine­n●och●Osaka● och●visade●att●spelet●i●båda●riktningar­na●fungerar.

●●Veli-Matti Savinainen

Tappara

Hittade,●efter●några●tyngre●säsonger,● tillbaka●till●toppen.●Är●en●oerhört●slitstark,●intensiv●och●energisk●spelare● som●klarar●av●att●reta●upp●motståndar­e●samtidigt●som●han●är●en●väldigt● vass●målskytt.●Har●chansen●att●ta●en● stor●roll●i●VM-laget●om●allt●lyckas.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? JULIUS HONKA
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN JULIUS HONKA
 ??  ?? VALTTERI FILPPULA
VALTTERI FILPPULA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/MATTHEW STOCK ?? OSKAR OSALA
FOTO: LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/MATTHEW STOCK OSKAR OSALA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? JESSE PULJUJäRVI­SEBASTIAN AHO
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN JESSE PULJUJäRVI­SEBASTIAN AHO
 ??  ?? JOONAS KORPISALO
JOONAS KORPISALO
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland