Hufvudstadsbladet

Ishockey-VM

Det blev en darrig start på ishockey-VM i Paris för Lejonen, men till slut kunde finländarn­a ta en svettig seger över Vitrysslan­d med siffrorna 3–2. Turneringe­n inleddes i går och VM-finalen avgörs söndagen den 21 maj.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

En otrevlig människosy­n skiner igenom förslaget från Jari Lindströms, Sannf, ministeriu­m. John-Erik Jansén skriver om regeringen­s förslag på högre krav för de arbetslösa i ledaren på sidan 22.

PARIS Det fanns en hel del som inte stämde i Lejonens spel i VM-premiären mot Vitrysslan­d. Men lagets fjärdekedj­a med Oskar Osala, Jani Lajunen och Markus Hännikäine­n stod för en solid och stark insats i matchen.

Med undantag av några små missar såg trion till att motståndar­na hölls borta från Lejonmålet och dessutom lyckades trion med målskyttet då Osala satte sitt första VMmål i karriären.

– Det känns skönt att få göra mål och bra att få det undanstöka­t, säger Osala om sitt mål.

– Lajunen stod för en stark forechecki­ng och Hännikäine­n skymde deras målvakt så att han nog inte såg något av pucken. Min uppgift var att inte träffa honom då jag sköt.

Osala var nöjd över hur laget kom in i matchen och turneringe­n då man lyckades pressa spelet framåt och inte ge Vitrysslan­d en chans innan man satt två puckar bakom Kevin Lalande.

– Vi fick ju en drömstart på matchen, säger Osala leende efter att dammet lagt sig.

– Vi spelade bra och lyckades göra två snabba mål. Efter det kanske vi trodde att de skulle backa hemåt och att matchen var över.

Det var precis så Lejonens spel såg ut. Med 2–0 på tavlan efter drygt fem minuters spel var det inte bara de blåvita spelarna som trodde att matchen var avgjord. Också den fåtaliga publiken såg ut att tro att blickarna kunde riktas mot söndagens match mot värdarna Frankrike.

– De började spela bra och jag tycker de gör en riktigt bra insats i de två sista perioderna, säger Osala om det vitryska laget.

Det blev både 2–1 och 2–2 och Lejonen såg rejält tillbakapr­essade ut då den vitryska maskinen malde på mot Joonas Korpisalos mål.

Men då det krävdes som mest lyckades det finländska laget slå in en puck till i den vitryska buren. En stor orsak till att laget klarade av att lyfta sig på nytt efter en svagare sekvens i matchen var att man enligt Osala är mentalt starka och har en stor tro på sig själva.

– Då de gjorde 2–2 var det ingen som började hänga med huvudet och stämningen sjönk inte alls på bänken, säger han.

– Alla visste att vi klarar av att vinna den här matchen om vi bara höjer oss lite.

Det gjorde Lejonen och bara knappt fem minuter efter Vitrysslan­d kvittering kunde Veli-Matti Savinainen sätta vad som skulle bli segermålet i powerplay.

Osala säger att det blåvita VM-laget kan ta med sig mycket från öppningsma­tchen trots att lagets spel inte var allt för märkvärdig­t.

– Vi drabbas inte av någon panik då vi tappar vår ledning. Ingen i laget reagerar på ett negativt sätt utan vi vet hela tiden vad vi ska göra. Vi håller oss lugna och fortsätter spela på vårt sätt och det ger resultat.

– Det ska vi ta med oss in i resten av turneringe­n. Det finns helt enkelt inga lätta matcher här i VM, det såg vi nu. Om motståndar­en kommer tillbaka ska vi inte ändra på några större saker utan fortsätta spela som vanligt.

Osala spelade sin femte VMmatch och nätade alltså för första gången. Men målet var bara en av många bra saker i hans spel.

– Jag tycker hela vår kedja gör en mycket bra match. Vi får in pucken djupt i deras zon, forechecka­r bra och vinner tillbaka den många gånger, beskriver han.

– Jag är stolt över hur vi spelade. Hur känns det att inleda VM med seger och mål? – Jag kunde inte ha önskat mig en bättre start. Det känns mycket bra. Jag är lycklig.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? FöRSTA MåLET. Oskar Osala sköt sitt första VM-mål då han satte 2–0 mot Vitrysslan­d.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN FöRSTA MåLET. Oskar Osala sköt sitt första VM-mål då han satte 2–0 mot Vitrysslan­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland