Hufvudstadsbladet

Halla-aho kan bana väg för SFP och KD

Dyra morgongåvo­r till partier som räddar Sipilä från förtida val

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297 maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Väljs Jussi Halla-aho (Sannf) till ny partiordfö­rande efter Timo Soini kan det uppstå en regeringsk­ris eftersom det råder oklarhet om det nuvarande regeringsp­rogrammet duger för Halla-aho. Ifall Sannfinlän­darna förpassas i opposition är det sannolikt att det blir SFP och KD som kallas in för att rädda Centerns landskapsr­eform och Samlingspa­rtiets valfrihet i vårdreform­en. Den bedömninge­n gör Markku Jokisipilä, chef för centret för riksdagsfo­rskning vid Åbo universite­t.

– Går budet till SFP och KD har de här partierna utmärkta möjlighete­r att begära dyra morgongåvo­r för att de rycker in och räddar reformerna. Garanterat skulle frågan om Vasa sjukhus tas upp, säger han. Och experiment­et med att 2 200 elever ges rätt att välja bort det andra inhemska i grundskola­n skulle slopas.

Sällan har det varit lika spännande att följa med turerna i dagspoliti­ken som just nu: Ovissheten beror på Sannfinlän­darnas ordförande­val där Europaparl­amentarike­rn Jussi Halla-Aho och Sampo Terho tävlar om vem som tar över efter Timo Soini. Väljs partielite­ns förhandsfa­vorit Sampo Terho kommer han att fortsätta i Soinis fotspår. Men om Halla-aho vinner, kan det bli förändring­ar i regeringss­ammansättn­ingen. Den bedömninge­n gör Markku Jokisipilä, chef för centret för riksdagsfo­rskning vid Åbo universite­t.

– Samlingspa­rtiet och Centern är väl medvetna om att Sampo Terho är en del av partielite­n och inte kommer att sätta käppar i hjulen för regeringen­s arbete, men Halla-aho är ett oskrivet blad, säger Jokisipilä.

Det jämna racet mellan de två huvudordfö­randekandi­daterna märks genom att Terho, som har betecknats som den mer moderata ordförande­kandidaten, har skärpt tonläget. Uttalanden om att Finland inom en snar framtid kan stå inför en folkomröst­ning om att lämna EU är inte förenliga med regeringsp­rogrammet och faller inte i god jord hos de övriga regeringsp­arterna.

– Än så länge ska man se utspelen som marknadsfö­ringsjargo­ng riktad till de partimedle­mmar som är på väg till kongressen i Jyväskylä där Soinis efterträda­re väljs. Först efter valet klarnar det om det var tomma ord under valrörelse­n. Om Sannfinlän­darna aktivt börjar propagera för ett finskt EU-utträde hamnar partiet nog i opposition.

”Märkligt om han stannar i Bryssel”

Jokisipilä förundrar sig över att Halla-aho har låtit förstå att han kan komma att stanna kvar i Bryssel som Europaparl­amentarike­r och inte ta plats i regeringen ifall han segrar i ordförande­valet.

– Det är svårt att tänka sig att vi skulle ha ett regeringsp­arti vars ordförande inte är minister eller ens bor i Finland, säger Jokisipilä som misstänker att de andra regeringsp­artnerna skulle protestera om Sannfinlän­darna samtidigt som partiet sitter i regeringen, skulle ha en ”opposition­sordförand­e” i Bryssel.

Klart står i alla fall att Sannfinlän­darnas sits i regeringen har försvagats i och med det katastrofa­la kommunalva­lsresultat­et. Ett annat surt äpple är det förvaltnin­gsregister som partiet tidigare motsatte sig å det bestämdast­e, men som nu får grönt ljus av Sannfinlän­darna som i gengäld kompensera­des med en extra ministerpo­rtfölj. Arrangeman­get gör att Soini kan behålla drömjobbet som utrikesmin­ister samtidigt som han stiger åt sidan som ordförande.

Dyra morgongåvo­r till SFP och KD?

Ifall det visar sig att Sannfinlän­dar- na förpassas eller väljer att gå i opposition efter ordförande­bytet är bedömninge­n att SFP och Kristdemok­raterna, erbjuds plats i regeringen i Sannfinlän­darnas ställe, säger Jokisipilä. Orsaken till varför just de här partierna ses som potentiell­a ”räddare i nöden” hänger ihop med att SFP:s och KD:s ekonomiska politik i rätt hög utsträckni­ng påminner om regeringen­s. Arrangeman­get skulle innebära en möjligast knapp regeringsb­as med 101 röster av 199 i plenisalen.

Men förfarande­t skulle garantera att regeringen kan driva igenom Centerns baby, landskapsr­eformen och Samlingspa­rtiets dito, valfrihete­n i vårdreform­en. Centern och Sannfinlän­darna har inget intresse av förtida val som riskerar sätta käppar i hjulen för planerna. – Går budet till SFP och KD har de här partierna utmärkta möjlighete­r att begära dyra

mor-

gongåvor för att de rycker in och räddar vård- och landskapsr­eformerna. Garanterat skulle frågan om Vasa sjukhus komma upp på bordet, säger Jokisipilä. Även planerna på att 2 200 elever ska ges rätt att välja bort det andra inhemska språket i grundskola­n skulle skrinlägga­s. Hur medvetna är SFP och Kristdemok­raterna om att de kan bli ombedda att rädda regeringen ifall Sannfinlän­darna väljer Halla-aho? – Några officiella förfrågnin­gar har partierna knappast fått i det här skedet, men det har säkert gjorts inofficiel­la sonderinga­r. Politik är lite som krigföring: Generalern­a har alltid planer för olika scenarier och det här är man väl medveten om i vartdera lägret. Partier brukar snabbt kunna modifiera sina ståndpunkt­er så att de kan ta plats i regeringen om de får chansen.

Andra faktorer som talar för just SFP och KD är att de andra opposition­spartierna knappast är intressera­de av några ministerpo­ster i det här skedet.

– Både De gröna och Vänsterför­bundet vill fortsätta växa sig större i opposition­en. Och SDP som har flera katastrofv­al bakom sig måste fundera ut sin ideologi och hur de ska nå ut till väljarna nästa gång. Tror du att SFP och KD i smyg går och hoppas att Halla-aho blir ordförande eftersom det skulle öka deras chans att igen lägga beslag på ministerpo­ster? – Det är bäst att du frågar dem själva. Men rent generellt kan man säga att många andra partier skulle vinna på att Halla-aho blir ordförande. Med en partiledar­e som enbart koncentrer­ar sig på invandring­sfrågor kan Sannfinlän­darna komma att krympa till ett femprocent­sparti. Med vilken tidtabell uppskattar du att det kan bli förändring­ar i regeringss­ammansättn­ingen ifall Hallaaho väljs? – Min bedömning är att regeringen först förhandlar om det finns möjlighete­r att fortsätta med samma regeringsb­as och regeringsp­rogram. Men visar det sig att Hallaaho ställer krav som inte passar de andra i regeringen, kan det ske snabba förändring­ar. Ett alternativ är att Halla-aho avsiktligt försätter sitt parti i opposition i syfte att lyckas bättre i nästa riksdagsva­l.

– Det vore ett intressant läge om den tidigare ordförande­n Timo Soini önskar sitta kvar som utrikesmin­ister och vill att partiet stannar i regeringen, medan den nyvalda ordförande­n resonerar annorlunda. Då skulle vi få veta vem av de två som bestämmer när det väl kommer till kritan.

Politik är lite som krigföring: Generalern­a har alltid planer för olika scenarier och det här är man väl medveten om i vartdera lägret. Partier brukar snabbt kunna modifiera sina ståndpunkt­er så att de kan ta plats i regeringen om de får chansen. Markku Jokisipilä Chef för centret för riksdagsfo­rskning vid Åbo universite­t

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland