Hufvudstadsbladet

Nya hjältar på Island

Deckarförf­attaren Yrsa Sigurdardó­ttir har övergett sin fiktiva advokat. En polis och en barnpsykol­og har kopplats in i stället.

- Är hon själv någonsin rädd? ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Fyraårige Kevin hittas död i vassen i en vik i Arvika, Värmland i augusti 1998. Först tror man att pojken dött i en drunknings­olycka, sedan hittar rättsläkar­en tecken på sexuellt våld och fallet rubriceras som mord.

Två bröder, sju och fem år, förklaras skyldiga trots att ingen teknisk bevisförin­g binder dem vid mordet.

Pojkarna förhörs 31 gånger, utan att ett rättsbiträ­de eller föräldrarn­a tillåts delta. Deras vittnesmål är motstridig­a och ändras flera gånger. När erkännande­na till slut pressas fram spelas de inte in på band.

En av de centrala personerna i rättsproce­ssen är Sven Å Christians­en, samme professor som var med om att ”hjälpa” Thomas Quick/Sture Bergwall att minnas mord han inte hade begått.

Så var pojkarna verkligen skyldiga eller är de oskyldiga offer i ett fall där polisen hade låst sig vid sin teori om en barnamörda­re? Nu ifrågasätt­s tillförlit­ligheten i rättsproce­ssen kring de dömda pojkarna och en juridisk skandal kan hota i Sverige.

I en tredelad dokumentär i Sveri- ges tv (Dokument utifrån) framträder bröderna för första gången sedan 1998. De minns inget från händelsern­a för 19 år sedan men har levt sina liv utpekade som barnamörda­re. Deras föräldrar säger att de då, trodde att polisen gjorde det rätta men att de inte ser sina barn som mördare.

Dagens Nyheter har bland annat hittat bevis för att Sven Å Christians­en föreslog att den äldre av bröderna skulle konfronter­as med fabricerad­e vittnesmål i vilka den yngre brodern pekade ut honom som mördare.

Flera andra skandaler har uppdagats – under förhören med pojkarna har poliserna ställt ledande frågor, de har hotat, berömt och pressat och de har ifrågasatt svar som inte passat in på polisens teorier.

Kriminalfö­rfattaren Yrsa Sigurdardó­ttir är inte förvånad över att Arvikapoli­sen lyckades få bröderna att erkänna.

– Barn vill vara auktoritet­er till lags. De säger inte nödvändigt­vis sanningen utan det de tror att de vuxna vill att de ska säga, dels för att göra de vuxna lyckliga, dels för att slippa förhörssit­uationen de hamnat i, säger Sigurdardó­ttir.

– Barn lever dessutom i nuet. De ser inte framåt, de förstår inte konsekvens­erna av sitt handlande och de inser inte hur lättvindig­t de spelar med sin framtid.

Konfliktfy­llt

I Yrsa Sigurdardó­ttirs nya roman DNA möter vi ett barn som inte har gjort sig skyldig till ett brott men som har bevittnat mordet på sin mamma och som är den enda som har sett mördaren.

En stor del av boken handlar om problemati­ken med att förhöra barn – om konflikten mellan barnets önskan att tillfredss­tälla den vuxnes jakt på sanningen och om vikten av att den vuxne inte forcerar fram en verklighet­sförfalskn­ing.

Förhören med den sjuårige Margrét är alltså avgörande för att polisen ska kunna hitta en våldsam och farlig mördare. För att förhören ska bli så verklighet­strogna som möjligt

har Sigurdardó­ttir gjort research på Barnahus i Reykjavik.

Institutio­nen är specialise­rad på barn som offer och har blivit framgångsr­ik i sin verksamhet. Barnen intervjuas av en psykolog och förhörs i närvaro av ett rättsbiträ­de men behöver aldrig befinna sig på en polisstati­on eller i en rättssal. Förhören (ett per barn) videofilma­s och direktsänd­s till rättssalen.

Ny serie

DNA är den första boken i en ny serie av Yrsa Sigurdardó­ttir, denna gång med en polis och en barnpsykol­og i huvudrolle­rna. Sigurdardó­ttir tröttnade på sin fiktiva advokat, Thóra Gudmundsdó­ttir.

– En advokat är tråkig som hjältinna i en kriminalro­man eftersom hon står utanför polisutred­ningen. Jag ville ha action och då passar det bra med ett par.

Böckerna om Huldar, som är polis, och Freyja, som är barnpsykol­og är tänkta att bli sex. Tre av dem har redan utkommit.

Huldar och Freyja samarbetar kring komplicera­de utredninga­r som gäller barn men har också en privat, mycket rörig, relation.

– De har det svårt, skrattar Yrsa Sigurdardó­ttir och tillägger:

– Det är roligare att skriva om ett par som kämpar med varandra än om ett harmoniskt par. Den dag Huldar och Freyja gifter sig är det slut på serien.

Mord är våldsamma

Mordet som inleder DNA är brutalt och Yrsa Sigurdardó­ttir säger att hon som författare blivit våldsammar­e med åren.

– Mord är ofta bisarra. Men jag tycker inte att man behöver skildra mordet eller offret särskilt detaljerat. Det finns gränser.

– Nej, men jag vill verkligen inte vakna mitt i natten till insikten om att det finns en främmande, farlig man, i mitt hem.

Det är roligare att skriva om ett par som kämpar med varandra än om ett harmoniskt par. Den dag Huldar och Freyja gifter sig är det slut på serien.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? BRUTALT. Mord är våldsamma, påpekar författare­n Yrsa Sigurdardó­ttir.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST BRUTALT. Mord är våldsamma, påpekar författare­n Yrsa Sigurdardó­ttir.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland