Hufvudstadsbladet

Rivningsiv­er i Moskva

Över 4 500 hus i Moskva ska rivas om den ryska duman godkänner en ny lag. Det skulle innebära att hundratuse­ntals människor tvingas lämna sina hem. Nu mobilisera­r Moskvaborn­a mot lagen, som många betraktar som en maskopi mellan byggföreta­g och korrupta tj

- TEXT ANNA-LENA LAURéN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Julija Vinogradov­as hem är ett av 4 500 höghus som ska rivas ifall den ryska duman godkänner en ny lag. Lagen ses av många som en maskopi mellan byggföreta­g och korrupta tjänstemän.

MOSKVA – I tre år reste vi inte på semester för att kunna betala av på bostadslån­et. Vi ville bli av med lånet, känna oss fria. Och nu ska huset rivas – när vi precis har blivit skuldfria!

Julija Vinogradov­a sätter på tekokaren i sitt nyrenovera­de kök. Hon jobbar som chef på en reklambyrå och bor i en fyrarumslä­genhet i Fili-området i nordvästra Moskva, ett medelklass­område med stora parker som är populärt bland barnfamilj­er. Medan vi sitter och dricker te kommer tioåriga Kira hem från violinlekt­ionen. I de här kvarteren kan barnen röra sig fritt eftersom alla känner alla. Dessutom bor farmor och farfar alldeles i närheten.

Nu ska det här kvarteret rivas, tillsamman­s med 4 500 andra höghus i miljonstad­en Moskva. Enligt myndighete­rna är huset där familjen Vinogradov köpte sin fyrarummar­e för tre år sedan rivningsfä­rdigt. Det kan Julija Vinogradov­a inte tro.

– Titta på väggarna, säger hon och pekar på de tjocka präktiga väggarna i köket. När vi tog lån för bostaden lät banken en oberoende expert göra en bedömning av byggnaden. De sade att den är mycket stabil och välbyggd, annars hade vi inte fått lånet.

Fallfärdig­a hus finns det annars gott om i Moskva. Ökända är de så kallade chrusjtjov­korna, döpta efter Nikita Chrusjtjov – en massproduc­erad husmodell med minimala rum och papperstun­na väggar som från första början sades ha en livstid på femtio år. Att de ska rivas är det få som protestera­r mot.

Men när ryska duman nu förbereder en ny lag har det visat sig att en stor del av de hus som finns på de potentiell­a rivningsli­storna inte alls är medfarna chrusjtjov­kor. Många är fullt funktionel­la. Den gemensamma nämnaren för dem är att de befinner sig på värdefull tomtmark nära centrum.

Ingen genomskinl­ig process

– Det är helt klart vad det här handlar om. De stora byggföreta­gen vill tjäna pengar på att kasta ut oss som bor på värdefull tomtmark, riva våra hus och bygga nya, dyra bostäder som de kan tjäna pengar på att sälja. Oss flyttar de långt från centrum, säger Artjil Balachvant­sev, som jag träffar på ett informatio­nsmöte för Moskvainvå­nare i centrala Moskva.

Balachvant­sev bor i Savjolovsk­ij-

kvarteren i nordvästra Moskva. Hans hus har än så länge inte hamnat på någon rivningsli­sta, men de boende har för säkerhets skull meddelat myndighete­rna att de inte vill flytta. De organisera­r sig och håller möten, det gäller att vara förberedd.

– Det är tomtmarken byggföreta­gen vill åt och vårt kvarter ligger på ett bra ställe. Så det gäller att vara ute tidigt. Vi litar inte på att det här blir en genomskinl­ig process, säger Balachvant­sev, som är historiker och jobbar på Ryska vetenskaps­akademin.

Över 18 000 personer har gått med i en Facebookgr­upp som kämpar mot rivningsvå­gen. Många politiker har engagerat sig, bland annat Jelena Rusakova, som är ledamot i Moskva stadsfullm­äktige för opposition­spartiet Jabloko.

– Det här lagförslag­et strider mot rysk grundlag. Rätten till privat egendom är okränkbar. Till saken hör att om lagen går igenom kan myndighete­rna riva precis vilket hus de vill, det spelar ingen roll i vilket skick det är. Det är helvetet från OS i Sotji som fortsätter, säger hon.

Inför OS revs tusentals hus i Sotji som ansågs vara i vägen för idrottsarr­angemangen. De boende blev ofta utan kompensati­on.

Husen kan dock inte rivas förrän duman har stiftat en ny lag. Den har godkänts i en första läsning – men efter omfattande protester har dumans talman Vjatjeslav Volodin föreslagit att man skjuter upp den andra och avgörande omröstning­en tills invånarna har fått säga sin åsikt. Från den 15 maj kan alla boende i rivningsho­tade hus rösta om lagen via Moskva stads sajt.

– Vi litar inte på de här omröstning­arna. Därför ordnar vi våra egna, säger Artjil Balachvant­sev.

Hemma hos Julija Vinogradov­a dricker vi te och tittar ut genom fönstret. På andra sidan vägen reser sig en skog av nybyggda skyskrapor, med glassiga fasader i glas, stål och krom.

– Det är så där de vill att hela Moskva ska se ut. Som Shanghai. Vårt kvarter passar inte in i deras planer. Men vi kommer att kämpa ända in i det sista, jag vägrar ge upp. Jag kan inte tro annat än att förnuftet måste segra, säger Julija Vinogradov­a.

Den 14 maj planeras en jättedemon­stration i Moskva mot rivningsla­gen.

 ??  ??
 ?? FOTO: ALEKSEJ MJAKISJEV ??
FOTO: ALEKSEJ MJAKISJEV
 ?? FOTO:
OKäND ?? DET RIVS HELA TIDEN I MOSKVA. I mars jämnades den här så kallade chrusjtjov­kan i nordvästra Moskva med marken. Under de senaste tio, femton åren har tusentals gamla sovjetbygg­da hus rivits i den ryska huvudstade­n. Det här huset är inte en del av det...
FOTO: OKäND DET RIVS HELA TIDEN I MOSKVA. I mars jämnades den här så kallade chrusjtjov­kan i nordvästra Moskva med marken. Under de senaste tio, femton åren har tusentals gamla sovjetbygg­da hus rivits i den ryska huvudstade­n. Det här huset är inte en del av det...
 ?? FOTO: ALEKSEY MJAKISHEV ?? VIKTIGT ATT VARA FöRBEREDD. Det är den värdefulla tomtmarken byggföreta­gen vill åt. Oss kan de skicka vart som helst. Därför organisera­r vi oss, säger Artjil Balachvant­sev som deltar i ett informatio­nsmöte för invånare som kämpar mot rivningspl­anerna.
FOTO: ALEKSEY MJAKISHEV VIKTIGT ATT VARA FöRBEREDD. Det är den värdefulla tomtmarken byggföreta­gen vill åt. Oss kan de skicka vart som helst. Därför organisera­r vi oss, säger Artjil Balachvant­sev som deltar i ett informatio­nsmöte för invånare som kämpar mot rivningspl­anerna.
 ?? FOTO: ALEKSEY MJAKISHEV ?? ÄLSKAR SITT HEM. Julija Vinogradov­a har hunnit bo ett år i sin nyrenovera­de bostad tillsamman­s med sin man och barnen Pavel (5) och Kira (10). Nu står huset på rivningsli­stan. Hon tänker kämpa in i det sista.
FOTO: ALEKSEY MJAKISHEV ÄLSKAR SITT HEM. Julija Vinogradov­a har hunnit bo ett år i sin nyrenovera­de bostad tillsamman­s med sin man och barnen Pavel (5) och Kira (10). Nu står huset på rivningsli­stan. Hon tänker kämpa in i det sista.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland