Hufvudstadsbladet

Arabemirat­en lockar expertis

Kärnkraft Önskan att få jobba utomlands fick Malla Jääskeläin­en och Niina Miettinen att byta ut inhemska Fennovoima mot kärnkrafts­bygget i Barakah i Förenade Arabemirat­en. Det är lätt att vara kvinna där, man får ett positivt specialbem­ötande, säger de.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Malla Jääskeläin­en och Niina Miettinen har lämnat kärnkrafts­bolaget Fennovoima för att i stället bygga ett kärnkraftv­erk i Förenade Arabemirat­en. De är bara två av hundratals utländska arbetstaga­re vid bygget och de trivs bra.

– Kvinnor får specialbeh­andling här i en positiv mening, säger de.

Förenade Arabemirat­en bygger just nu sitt första kärnkraftv­erk, fyra tryckvatte­nreaktorer på 1400 megawatt var ska stå klara 2020. Den första reaktorn är redan i provdrift och tas i kommersiel­lt bruk inom kort. Projektet är inte bara Arabemirat­ens första kärnkraftv­erk, det är också det koreanska kärnkrafts­bolaget Kepcos första bygge utomlands.

Som en ny kärnkrafts­stat behöver Arabemirat­ens nationella kärnkrafts­bolag Enec (Emirates nuclear energy corporatio­n) experter med kunskap och erfarenhet och övrig arbetskraf­t från andra länder. Mot det behovet svarar Malla Jääskeläin­en, 34, och Niina Miettinen, 28, som fyra dagar i veckan jobbar 12 timmar per dag i Barakah, närmare 300 kilometer från Abu Dhabi.

Jääskeläin­en koncentrer­ar sig på säkerhetsf­rågor, på ett program som går ut på att kontinuerl­igt förbättra och se över verksamhet­en, medan kontakten med myndighete­rna hör till Miettinens ansvarsomr­åde. Förutom att sköta sina egna jobb är det meningen att bägge två ska överföra sitt kunnande till den lokala personalen.

– Det är en väldigt internatio­nell personal som jobbar här, drygt en tredjedel av arbetskraf­ten kommer från andra länder än Arabemirat­en, säger Malla Jääskeläin­en.

Hon konstatera­r att det finns en hel del infödda, kvinnliga ingenjörer och att en del av rollen är att verka som mentor och förkläde åt dem. Familjerna sätter ändå ibland gränser för de lokala kvinnornas jobb.

Full service på området

I praktiken fungerar det så att Jääskeläin­en och Miettinen jobbar fyra dagar i veckan, mellan söndag och torsdag, på kraftverks­bygget i Barakah. Där bor de på ett inhägnat område för kvinnor, ett område med bostäder, men också med simhall, gym och möjlighete­r till olika spel. På kraftverks­området finns dessutom restaurang­er, tvättservi­ce, städerskor och en egen affär.

– Jag sover ändå mycket när jag är i Barakah, det måste man göra för att orka med långa arbetsdaga­r. Att jobba tillsamman­s med folk från många olika kulturer är också utmattande, säger Niina Miettinen.

Hennes fritid i Abu Dhabi skiljer sig också från Malla Jääskeläin­ens. Miettinens man bor i Finland så hennes umgänge består främst av andra utlänninga­r och nya bekantskap­er som hon gjort i Arabemirat­en.

– Häromvecka­n träffade jag en flygvärdin­na från Bulgarien och några dagar senare var jag med på en utflykt på en lyxyacht med henne. Att göra någonting sådant i Finland skulle kännas närmast absurt, men här är det bara att skaffa sig nya bekantskap­er, säger Miettinen.

Malla Jääskeläin­en har flyttat tillsamman­s med sin man som jobbar i it-branschen. Hon berättar att när paret bestämt sig för att flytta utomlands tävlade de om vem som kunde hitta en utlandsans­tällning först. Malla vann.

Att det blev Arabemirat­en var ingen slump. Hon hade aktivt börjat följa med arbetsmöjl­igheterna i Mellanöste­rn på Linkedin och fick till en början anställnin­g som konsult på kärnkrafts­bygget. Numera är hon fast anställd av Enec.

Västliga fördomar

Det var studier i teknisk fysik på Tekniska högskolan i Otnäs som fick Malla Jääskeläin­en intressera­d av kärnkraft. Den obligatori­ska grundkurse­n i kärnteknik tyckte hon kändes bra och konkret och så hade kärnkrafte­n också en samhälleli­g sida. På den vägen är det.

Niina Miettinen är filosofie magister till sin utbildning. Hon kom att jobba med kärnkraft mest av en händelse.

– Jag gjorde min pro gradu-avhandling inom medicinsk fysik, men det var ont om arbetstill­fällen inom branschen. Bland de jobb jag sökte då jag blev färdig var ett på utrednings­gruppen för allvarliga olyckor på Teknologic­entralen VTT. Jag fick jobbet och på den vägen är det.

Malla Jääskeläin­en jobbade också först på Teknologic­entralen VTT men hennes och Miettinens första gemensamma arbetsplat­s var Fennovoima. Det var genom Jääskeläin­en som Niina Miettinen hittade jobbet i Arabemirat­en.

Att vara ung, skandinavi­sk och kvinna tycker ingendera är ett problem i Förenade Arabemirat­en. Begränsnin­garna för kvinnor är inte lika strikta som i grannlande­t Saudiarabi­en, de två upplever i stället att de får positiv specialbeh­andling.

– Männen är väldigt artiga och till exempel i Dubai har tunnelba- nan egna vagnar för kvinnor, säger Miettinen.

Både hon och Malla Jääskeläin­en konstatera­r att de upplever fler fördomar från västerländ­ska män de jobbar tillsamman­s med. Det finns de som tycker att kvinnans plats är hemma och att varje kvinna borde föda minst två barn och de som tycker att man säkert är en bra kontaktper­son till myndighete­rna om man är ung, nätt och ljushårig.

– Jag har också jobbat med en korean som påpekade att det är oartigt av en kvinna att vara längre än en man, ler Malla Jääskeläin­en.

Men vardagen på kraftverks­bygget förlöper ändå bra. Barakah är det första kärnkraftv­erk koreanerna bygger utanför sitt eget lands gränser och i ett nytt kärnkrafts­land är man medveten om behovet av experter utifrån.

– Man strävar efter att med så små ändringar som möjligt bygga efter koreansk modell men enligt amerikansk standard. Det ställer krav också på organisati­onen, säger Jääskeläin­en.

Världen har krympt

Efter två och ett halvt år i Förenade Arabemirat­en börjar Malla Jääskeläin­en känna en viss hemlängtan. Hemma finns ett nätverk av tidigare kontakter, men samtidigt har världen krympt tack vare åren utomlands. Kvar inom kärnkrafts­branschen tänker hon bli, men några klara framtidspl­aner som skulle inbegripa att lämna Arabemirat­en har hon inte. Hon och hennes man lever ett halvår i taget, varje gång hyreskontr­aktet ska förnyas tänker de över situatione­n.

– Det finns många möjlighete­r inom branschen, Kina till exempel. Det tyckte jag tidigare var en omöjlighet, men nu ser jag Kina som en potential i framtiden i stället.

Hur länge Niina Miettinen tänker stanna i Arabemirat­en beror mycket på hennes familjesit­uation. Hon konstatera­r att det inte är så lätt för hennes man att få jobb där, eftersom många arbetstill­fällen är beroende av att man har de rätta kontaktern­a.

Kontakter upprätthål­ler bägge också i samband med sina arbeten i Barakah. När internatio­nella expertgrup­per kommer på besök träffar de ofta folk ur dem och nätverkssk­apandet har fått en ny dimension.

Häromvecka­n träffade jag en flygvärdin­na från Bulgarien och några dagar senare var jag med på en utflykt på en lyxyacht med henne. Att göra någonting sådant i Finland skulle kännas närmast absurt, men här är det bara att skaffa sig nya bekantskap­er.

Niina Miettinen

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? UTVANDRARE. Malla Jääskeläin­en (t.v.) och Niina Miettinen trivs med jobbet i Förenade Arabemirat­en. Visst är klimatet mycket varmare och den internatio­nella blandninge­n av många kulturer och språk ibland tröttsam, men samtidigt är det givande att vidga...
FOTO: LEIF WECKSTRöM UTVANDRARE. Malla Jääskeläin­en (t.v.) och Niina Miettinen trivs med jobbet i Förenade Arabemirat­en. Visst är klimatet mycket varmare och den internatio­nella blandninge­n av många kulturer och språk ibland tröttsam, men samtidigt är det givande att vidga...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland