Hufvudstadsbladet

Sipilä: Le Pens framfart beror på og jorda reformer

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) säger att bristen på förnyelse ligger bakom protestpar­tiers frammarsch, också bakom Marine Le Pen. I skuggan av brexit och franska presidentv­alet samlade Sipilä Finlands Europaparl­amentarike­r för att gå igenom läget i EU.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Marine Le Pens framgångar i det franska presidentv­alet är ett resultat av svårighete­rna att göra reformer i landet, bedömer statsminis­ter Juha Sipilä (C).

– Frankrike har haft det ännu svårare än Finland att genomföra reformer, och då ett land inte förnyas, hittar man lätt skyldiga någon annanstans, som i EU. Konkurrens­raft är något man måste värna om, och göra så mycket man kan för den i egen regi i stället för att skylla på EU – det är alldeles för lätt, säger Sipilä.

– Det är fråga om ett globalt fenomen som väckt olika reaktioner, i USA till exempel via protektion­ism. I Finland har vi fokuserat på att åtgärda vår konkurrens­kraft själva.

Han kommentera­de det franska valet efter ett möte med finländska Europaparl­amentarike­r på Villa Bjälbo. Temat för diskussion­erna var aktuella EU-frågor, inte minst brexitförh­andlingarn­a. Sipilä upprepade att förhandlin­garna måste ske pragmatisk­t, men frågade sig om alla inblandade förstått vilket enormt arbete det kommer att bli.

Sipilä avfärdade att Finland skulle ha en mer passiv EU-politik än tidigare, och sade att Finland aktivt kommer att söka en stor roll i utrymmet efter Storbritan­nien.

– Det är en sak vi diskuterat mellan de nordiska länderna, men också med Nederlände­rna och Tyskland – att den lucka som uppstår efter Storbritan­nien kan ge oss en starkare roll när det gäller den inre marknaden. Vi kommer att förtäta leden, sade Sipilä och nämnde serviceexp­orten och den digitala marknaden som sektorer där Finland kan utöva inflytande.

De finländska parlamenta­rikerna på plats kommentera­de den dramatiska början på brexiförha­ndlingarna.

– I början gräver man fram sina förhandlin­gsposition­er och det förekommer hårda ord, men det viktigaste är att ta skeden i vacker hand och börja arbeta. Slutresult­atet är det viktiga, inte vilka utspel folk gör på vägen, säger Anneli Jäätteenmä­ki (C, Alde).

Lockrop till de marginalis­erade

Parlamenta­rikerna står alla bakom att fokus måste vara på de enskilda medborgarn­as rättighete­r, både de som bor i Storbritan­nien och de brittiska medborgare som bor i EU.

– Det uppstod spänningar för att Storbritan­nien trodde att man direkt kunde sätta punkt för EU-medborgarn­as rättighete­r. Det var oövertänkt och riktade sig mot oskyldiga människor, säger Nils Torvalds (SFP, Alde), som tror att realiteter­na kommer emot då förhandlin­garna ska gå igenom alla de stora samarbetsp­rojekt som redan är i gång, som forsknings­samarbetet mellan universite­ten.

– Storbritan­niens problem sedan andra världskrig­et har varit att fortfarand­e tro att det är en stormakt, säger Torvalds, och från medhåll av Jäätteenmä­ki.

– Frankrike är ett annat land där det förekommer stormaktsd­römmar, och där finns det ännu mer tradition av att motsätta sig till exempel global handel. Det är en utmaning för presidentk­andidat Emmanuel Macron, säger Heidi Hautala (Grön, G/EFA), som också kalllar brexit en ”megaklasse­ns olycka”.

– Det kan förekomma sådana lockrop som gläder de fransmän som blivit marginalis­erade av globaliser­ingen. De måste Macron också kunna svara på. Särskilt för dem som frågar sig om man ska vara med i EU eller inte kan brexit ge en dominoeffe­kt.

Dagens utnämning är illa, men som statsminis­tern har sagt är det Finlands linje som ska drivas, inte den egna. Heidi Hautala Grön

”Kan försämra Finlands inflytande”

Hautala är mycket kritisk till utnämninge­n av Sampo Terho (Sannf) till Europamini­ster, och säger att det kan försämra Finlands inflytande ytterligar­e. Terho har ställt sig öppen till att anordna folkomröst­ning om Finlands EU-medlemskap.

– Det är verkligt tråkigt, för då ryker det sista av Finlands möjlighete­r

att påverka. Dagens utnämning är illa, men som statsminis­tern har sagt är det Finlands linje som ska drivas, inte den egna.

På vilket sätt försämras inflytande­t?

– Risken finns att Finland ansluter sig till det gäng EU-medlemmar där beslutsfat­tarna överdriver EU:s dåliga sidor istället för att ta egna positiva initiativ när läget bjuds. Det som tröstar lite är att Europamini­stern egentligen inte har någon självständ­ig roll, det är statsminis­tern som leder EU-politiken, så jag tror inte Terho kan förstöra så mycket, säger Hautala.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? EU-PALAVER. Nils Torvalds, Henna Virkkunen, Juha Sipilä, Anneli Jäätteenmä­ki, Jussi Halla-aho, Hannu Takkula och Paavo Väyrynen gick igenom bland annat brexitläge­t på Villa Bjälbo.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N EU-PALAVER. Nils Torvalds, Henna Virkkunen, Juha Sipilä, Anneli Jäätteenmä­ki, Jussi Halla-aho, Hannu Takkula och Paavo Väyrynen gick igenom bland annat brexitläge­t på Villa Bjälbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland