Hufvudstadsbladet

Aktia möblerar om i toppen

Aktias nya vd Martin Backman möblerar om i bankens ledningsgr­upp för att förstärka kundfokus och satsa på digitalise­ring. Regiondire­ktör Merja Sergelius blir ny vice vd samtidigt som tre nya personer kommer till ledningsgr­uppen från poster utanför huset.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Den nya ledningsgr­uppen represente­rar enligt Martin Backman de olika segment Aktia vill sätta fokus på.

– Vi vill förstärka kundfokus och betjäna våra olika målgrupper på bästa sätt. De nya personerna i ledningsgr­uppen har sin bakgrund i affärsvärl­den och har visat att de kan sina områden, sådana som är viktiga för banken i framtiden, säger Backman.

Digitalise­ringen av banktjänst­erna är en annan utmaning samtidigt som Aktia vill effektiver­a sin verksamhet. Banken håller på att utarbeta en ny strategi, men när den blir klar kan Backman inte uppge ännu. Fokus kommer hur som helst att ligga på att förbättra lönsamhete­n.

– Klart är att vi, liksom andra banker, satsar på affärsverk­samhet som ger oss provisione­r för ränteläget är tufft, räntorna har varit låga länge, säger han.

Aktias nya ledningsgr­upp består av fem män och sex kvinnor, en inte alldeles vanlig könsbalans i en banks högsta ledning.

– Vi har inte sett till kön utan till kompetens, det är kvinnor som kan sin sak och som visat vad de går för som tar plats i ledningsgr­uppen. De är alla utvalda för det de kan, jag har inte haft något tidigare samarbete med någon av dem.

Bakgrund på VR

Tidigare vice vd Taru Narvanmaa och ekonomidir­ektör Fredrik Westerholm lämnar ledningsgr­uppen i och med ommöblerin­gen. Bägge jobbade då de kom till Aktia på försäkring­ssidan.

De nya medlemmarn­a är Merja Sergelius (52) som alltså blir vice vd och får ansvar för privatkund­er samt små och medelstora företag. Hon har tidigare varit regiondire­ktör på Aktia.

Carola Nilsson (49), blir också vice vd med ansvar för private banking och Irma Gillberg-Hjelt (55) direktör med ansvar för företagsku­nder. Nilsson kommer från SEB.

Sam Olin (43) blir direktör med ansvar för premiumkun­der och Outi Henriksson (47) ekonomidir­ektör med ansvar för ekonomi, treasury och investerar­relationer. Direktör med ansvar för digitalise­ring och marknadsfö­ring blir Minna Miettinen (48).

Vi har inte sett till kön utan till kompetens, det är kvinnor som kan sin sak och som visat vad de går för som tar plats i ledningsgr­uppen.

Minna Miettinen kommer närmast från VR Passagerar­trafik, där hon ansvarat för marknadsfö­ring och e-handel, Outi Henriksson kommer även hon från VR, där hon verkat som ekonomidir­ektör.

Kvar i ledningsgr­uppen jobbar Juha Hammarén, Anssi Rantala, Mia Bengts och Magnus Weurlander.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ?? FRÅN VäRDLSVäRL­DEN. Den nya ledningsgr­uppen represente­rar enligt Martin Backman de olika segment Aktia vill sätta fokus på.
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG FRÅN VäRDLSVäRL­DEN. Den nya ledningsgr­uppen represente­rar enligt Martin Backman de olika segment Aktia vill sätta fokus på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland