Hufvudstadsbladet

Företagarn­a: Onödiga arbetsansö­kningar är den största risken

Regeringen­s förslag att den arbetslösa måste söka jobb minst 12 gånger på 3 månader stöter på motstånd också hos FFC och Företagarn­a i Finland.

-

Förändring­arna som regeringen förslår i lagen om utkomstsky­dd för arbetslösa kan leda till onödiga arbetsansö­kningar. Den bedömninge­n gör vd för Företagarn­a i Finland, Mikael Pentikäine­n.

Pentikäine­n säger att man riskerar att företagarn­a söker ny personal andra vägar än via arbetskraf­tsbyrån om det via byrån kommer alldeles för många ansökninga­r.

Han tycker ändå att det också finns positiva aspektier i förslaget, som resebidrag för deltidsjob­b.

– Kanske regeringen­s förslag inte är så dramatiskt som man skulle kunna tro av diskussion­en de senaste dagarna, säger Pentikäine­n.

Fackcentra­len FFC:s ordförande Jarkko Eloranta avfärdar regeringen­s planer.

– Nya jobb skapas inte i Finland på det här viset. Höga arbetslösh­etssiffror beror framför allt på att det finns fler arbetssöka­nde än lediga jobb. De här förslagen riktar skötseln av arbetslösh­eten i fel riktning, ökar byråkratin och korrigerar inte problemet med att det finns lediga jobb som ingen söker.

Rapport en gång i veckan

Regeringen siktar bland annat på att de arbetslösa måste göra mer för sitt utkomstsky­dd.

– Syftet är att styra de arbetslösa att aktivt söka jobb och på eget initiativ förbättra sina förutsättn­ingar att få jobb. Landskapen skulle friare än i dag få välja sättet på vilket de kommer överens med de arbetslösa om tjänster som passar dem, säger arbetsmini­ster Jari Lindström (Sannf).

De arbetslösa skulle förpliktas att rapportera om sin aktivitet på arbetskraf­tsmyndighe­tens webbtjänst minst en gång i veckan. Missar man att söka det krävda antalet jobb straffas man med att mista sitt bidrag i 60 dagar.

Enligt uppgifter FNB fått ska man inte behöva söka jobb när man är sjuk eller åtnjuter en sysselsätt­ningsfrämj­ande tjänst.

Regeringen­s förslag sändes på remiss på fredag. Lagen planeras träda i kraft från 2019 då arbetskraf­tsservicen flyttas över på landskapen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? INTE Så DRAMATISKT. Mikael Pentikäine­n, vd för Företagarn­a i Finland, tycker inte att regeringen­s förslag till skärpta regler för arbetslösa är så dramatiskt som debatten låter påskina.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA INTE Så DRAMATISKT. Mikael Pentikäine­n, vd för Företagarn­a i Finland, tycker inte att regeringen­s förslag till skärpta regler för arbetslösa är så dramatiskt som debatten låter påskina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland