Hufvudstadsbladet

HFD: Personliga omständigh­eter ska beaktas i asylbeslut

Högsta förvaltnin­gsdomstole­n har publicerat fyra beslut som gäller säkerhetsl­äget och möjlighete­n till intern flykt i Afghanista­n. Två av besluten avgjordes till de asylsökand­es fördel.

- JENNY BÄCK

HFD publicerad­e på fredagen fyra årsboksbes­lut som gäller dels säkerhetsl­äget och dels möjlighete­n till intern flykt i Afghanista­n. Besluten fungerar som prejudikat för motsvarand­e beslut i framtiden.

HFD konstatera­r att säkerhetsl­äget i Afghanista­n varierar stort över tid och plats, och ibland räcker säkerhetsl­äget som sådant som anledning till att inte återvända till hemorten. I de fall då det inte räcker ska också personliga omständigh­eter vägas in i beslutet, fastslår HFD.

Två av de färska besluten gäller säkerhetsl­äget, varav det ena gällde säkerheten på den asylsökand­es hemort och det andra gällde säkerheten för resvägen. Det förstnämnd­a avgjordes till de asylsökand­es fördel, såväl på grund av säkerhetsl­äget som på grund av personliga omständigh­eter. I det andra fallet, som gällde säkerheten under resan, förblev Migrations­verkets negativa beslut i kraft.

Familj får stanna

De två övriga besluten gällde barnfamilj­ers möjlighet till intern flykt till Kabul. HFD anser inte att säkerhetsl­äget i Kabul i sig är så allvarligt att det skulle hindra återvändan­de, och därför var det familjerna­s personliga omständigh­eter som avgjorde.

Den ena familjen hade bott i Afghanista­n före ankomsten till Finland och hade band också till Kabul, och därför ansåg HFD att familjen kunde återvända dit. Den andra familjen hade, förutom mannen i sin barndom, aldrig bott i Afghanista­n utan i Iran. Familjen har inga band till Afghanista­n eller Kabul och har dessutom släktingar som bor lagligt i Finland.

I den här familjens fall godkände HFD besvären och ansåg att en avvisning hade varit orimlig och att familjen ska beviljas internatio­nellt skydd i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland