Hufvudstadsbladet

Försiktiga pinfärska ministrar tog till orda

En vanlig bonde, en sannfinlän­dare från svensksprå­kig släkt och en rättstaten­s väktare. Så beskriver de tre nya ministrarn­a sig själva. President Sauli Niinistö utnämnde på fredagen ministertr­ion. Under den första presskonfe­rensen lät det så här:

- ALLA FOTON: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N

– Jag är en vanlig finländsk bonde.

– Finland har stora förhoppnin­gar och målsättnin­gar om att vara en stormakt inom bioekonomi och naturresur­sekonomi. Jag är särskilt motiverad att driva det här framåt.

–Livsmedels­marknaden är inte i balans och där behövs åtgärder. När utrednings­mannen har lämnat in sin utredning (bland annat om affärernas egna varumärken), är det dags att dra slutsatser och börja bereda om det behövs.

– Jag tänker inte främja tankarna på köttskatt. Den finska produktion­en är på alla sätt jämförbar med produktion i världsklas­s.

– Under budgetmang­lingen kan man göra några nya resursförd­elningar i lantbruket­s företagsbi­drag men jag tar inte ställning till hur. – Jag är från en ursprungli­gen svensksprå­kig släkt som bytte namn till Terho 1906. Jag växte upp i tvåspråkig­a Kyrkslätt. Jag hoppas ändå att språkfrihe­ten med tiden förverklig­as.

– Jag vill främja kulturföre­tagarnas verksamhet­smöjlighet­er i Finland.

– Till mina uppgifter hör att korrigera de politiska ungdomsför­bundens ojämna bidragsmek­anismer.

– Vi måste vara stolta över våra kulturbedr­ifter, driva dem framåt och se in i framtiden. Kreativite­t är en förutsättn­ing för våra framgångar även i fortsättni­ngen. –Justitiemi­nistern är rättsstate­ns väktare.

– Det är en stor ära att få utveckla rättsstate­n, domstolsvä­sendet och andra viktiga institutio­ner som betjänar rättsskydd­et.

–Det finns vissa frågor i regeringsp­rogrammet som jag kommer att skynda på och sätta min egen prägel på. Vi inleder nya projekt vid behov. Processern­a i justitiefö­rvaltninge­n måste effektiver­as och medborgarn­as grundrätti­gheter och rättsskydd tryggas.

– Nästa vecka har jag ett grundligt möte med tjänstemän­nen om samernas rättighete­r.

En vanlig bonde Från svensksprå­kig släkt Rättsstate­ns väktare

 ??  ?? ●●Sampo Terho (Sannf) Europa-, kultur- och idrottsmin­ister
●●Sampo Terho (Sannf) Europa-, kultur- och idrottsmin­ister
 ??  ?? ●●Antti Häkkänen (Saml)
Justitiemi­nister
●●Antti Häkkänen (Saml) Justitiemi­nister
 ??  ?? ●●Jari Leppä (C) Jord- och skogsbruks­minister
●●Jari Leppä (C) Jord- och skogsbruks­minister

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland