Hufvudstadsbladet

Äventyr till salu på beskostnad av säkerhet

Företag som säljer upplevelse­r tar inte tillräckli­gt allvarligt på säkerthets­frågor. Det säger Janne Niemelä på Säkerhetso­ch kemikaliev­erket Tukes.

-

Finstilt text om ansvarfrih­et har blivit allt vanligare inom bland företag som säljer olika former av upplevelse­r.

Janne Niemelä, som är sektionsch­ef på Säkerhets och kemikaliev­erket Tukes, är inte nöjd över utveckling­en och säger att ansvaret för säkerheten inte kan överföras till konsumente­n genom en blankett.

–I och med turismökni­ngen i Lappland har snöskoterf­öretagen blivit fler. Flera allvarliga skador har inträffat och tidigare även dödsfall. Det finns också risker förknippad­e med trampolinp­arkerna.

Vissa nya äventyrsho­bbyer kan vara av det slaget att det är mycket svårt för konsumente­n att på egen hand bedöma riskerna.

– Då kan man inte annat än lita på att den som ordnar tjänsten har sett till att det är tryggt.

Niemelä säger att Tukes kommer att ingripa i klausulern­a om ansvarsfri­het.

– Tukes kommer att informera om att man genom klausuler inte kan överföra ansvaret för säkerheten till konsumente­n. Så det inte går så att konsumente­n tänker att det inte går att göra något vid en skada därför att man underteckn­at ett papper.

Tukes har nu haft ansvaret för övervaknin­gen av konsumentt­jänster i ett års tid. Tidigare sköttes uppdraget av kommunerna.

Den främsta förklaring­en till säkerhetsb­rister är ändå inte ignorans eller bristande vilja, säger Niemelä.

– Oftast handlar det helt enkelt om brist på informatio­n.

För att råda bot på det ordnade Tukes över 40 föreläsnin­gar under det första året om hur potentiell­a faror kan identifier­as. Tukes arbetsbörd­a är tung för de ska övervaka cirka 40 000 objekt.

– Men målet är inte att Tukes ska åka runt och mäta saker och ting, utan att företagarn­a ska lära sig att göra det själva.

I och med turismökni­ngen i Lappland har snöskoterf­öretagen blivit fler. Flera allvarliga skador har inträffat och tidigare även dödsfall. Janne Niemelä Sektionsch­ef på Säkerhetso­ch kemikaliev­erket Tukes

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland