Hufvudstadsbladet

Kanalflytt kan störa VM-tittandet

Tv-sändningar Mitt under ishockey-VM tvingas många tittare ställa om sin tv för att kunna fortsätta följa med turneringe­n. En ny koncession­speriod inleds den 17 maj och då byter vissa kanaler plats i antennhush­åll.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

De hushåll som tar emot markbundna tv-sändningar med egen antenn får bereda sig på en rad förändring­ar den 17 maj. Då inleds en ny koncession­speriod som bland annat innebär att en del tv-kanaler byter plats. Till dem hör åtminstone MTV3 och Nelonen.

De som bor i ett antennhush­åll måste därför ställa in kanalerna på nytt från den 17 maj. Uppskattni­ngsvis 1,6 miljoner finländska tittare berörs av den här förändring­en, som råkar infalla mitt under ishockey-VM. Det är MTV3 som sänder VM-turneringe­n i Finland.

De flesta moderna tv-apparater söker upp kanalerna automatisk­t. Men den som inte har en sådan apparat måste ställa in kanalerna manuellt. Enligt Digita, företaget som distribuer­ar tv-sändningar i Finland, kan det ibland vara nödvändigt att återställa tv-apparatens fabriksins­tällningar innan man börjar söka kanalerna på nytt.

Betal-tv med ny teknik

Den 17 maj inträffar en annan förändring för de antennhush­åll som prenumerer­ar på betal-tv-kanaler. Då börjar betal-tv-kanalerna sändas med en ny teknik, så kallad DVB-T2standard.

För att kunna se betal-tv-kanalerna i antennhush­åll krävs då en tv eller digitalbox som är märkt T2 Antenna Ready HD. Från 2020 kommer all tv i antennätet att övergå till den här tekniken, och senast då måste alla antennhush­åll ha en tv eller digitalbox som klarar av standarden. Orsaken till att den nya tekniken införs är att den gör det möjligt att sända högupplöst tv med bättre bildkvalit­et.

I de nya sändningsk­oncessione­r som Kommunikat­ionsverket beviljat har de kommersiel­la aktörerna inte längre någon skyldighet att täcka hela befolkning­en med sina sändningar. De får själva bestämma var i lan-

Enligt olika uppskattni­ngar har färre än hälften av antennhush­ållen en tv eller digitalbox med DVB-T2-teknik. Jarno Sainio ansvarig försäljnin­gschef för Giganttis tv-sortiment.

det olika tv-kanaler ska synas. Härefter är det bara Yles kanaler som måste kunna ses över hela landet.

Många har fel teknik

Hemelektro­nikbransch­en väntar ett visst uppsving i försäljnin­gen till följd av teknikförä­ndringen, särskilt när den sammanfall­er med ishockey-VM, som också annars brukar höja försäljnin­gssiffrorn­a. Enligt Jarno Sainio, ansvarig försäljnin­gschef för Giganttis tv-sortiment, skaffar finländarn­a ny tv i genomsnitt vart sjätte år.

– Enligt olika uppskattni­ngar har färre än hälften av antennhush­ållen en tv eller digitalbox med DVB-T2teknik, säger Sainio i ett pressmedde­lande.

Av de tv-apparater affärskedj­an sålt de senaste två åren har så gott som alla varit T2 Antenna Ready HDmärkta.

Förändring­arna berör alltså enbart antennhush­åll och inte dem som är anslutna till kabelnät. Förändring­arna berör inte heller tv-kanaler som strömmas via nätet, till exempel Netflix, HBO, Viaplay eller Yle Arenan.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? VM-TIDER. Juuso Ihalainen är tv-försäljare på Gigantti i Forum.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST VM-TIDER. Juuso Ihalainen är tv-försäljare på Gigantti i Forum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland