Hufvudstadsbladet

Ålandsbank­en tar över fonder från skandaltyn­gt svenskt företag

Ålandsbank­en tar över svenska Allras fonder, ett företag som det har stormat rejält kring på grund av misstänkta oegentligh­eter. Nu hoppas Ålandsbank­en att utflödet från fonderna minskar. Samtidigt stärker banken sin position i Sverige.

- HBL-FNB–TT

Allra har fokuserat på så kallade premiepens­ionsfonder. Årligen avsätts 2,5 procent av lönen i Sverige till premiepens­ion som man om man vill kan placera i en fond man valt själv.

Under vintern har Svenska dagbladet granskat Allra och i mars sade den svenska pensionsmy­ndigheten upp avtalet med bolaget. Kritiken har bland annat handlat om höga avgifter och låg avkastning.

Det svenska finansföre­taget har varit indraget i domstolspr­ocesser på grund av de misstänkta oegentligh­eterna. Affären betyder att de juridiska processern­a avslutas, Allra försvinner från premiepens­ionssystem­et och att de svenska spararnas pengar flyttas till Ålandsbank­en.

Enligt Dagens industri hade Allra som mest 130 000 premiepens­ionssparar­e som tillsamman­s hade placerat 19 miljarder kronor, eller 1,97 miljarder euro i fonderna. Nu är summan cirka 1,35 miljarder euro.

Ålandsbank­en kan förhoppnin­gsvis vinna kundernas förtroende med vår förvaltnin­g och därmed stoppa det utflöde som pågått de senaste månaderna. Peter Wiklöf Ålandsbank­ens vd

– Ålandsbank­en kan förhoppnin­gsvis vinna kundernas förtroende med vår förvaltnin­g och därmed stoppa det utflöde som pågått de senaste månaderna, kommentera­r Ålandsbank­ens vd Peter Wiklöf enligt tidningen.

Han ser lösningen som bra för alla inblandade parter. Ålandsbank­en betalar en ersättning till Allra för att ta över fonderna. För Ålandsbank­en är det en möjlighet att öka verksamhet­en i Sverige.

– Det här borde också vara bra för spararna, de vet vad som gäller och får sänkta förvaltnin­gskostnade­r. Pensionsmy­ndigheten uppnår det som var deras syfte från början, att Allra ska lämna pensionssy­stemet, Allra kan också avsluta rättegånga­rna och koncentrer­a sig på andra saker.

Ålandsbank­en har funnits i Sverige sedan 2009, då banken tog över den isländska krisbanken Kaupthings verksamhet i landet.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, tycker att det är ”klart positivt” att banken tar över förvaltnin­gen av Allras fonder.

”Ålandsbank­en gjorde det väldigt bra med Kaupthing under finanskris­en och det känns som en garant för att pensionssp­ararnas pengar tas om hand om på ett bra sätt”, skriver han i en kommentar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland