Hufvudstadsbladet

Projekt ska sprida finländska skolan globalt

Skolgång Projektet Hundra skolor ska göra den finska skolan till en eftertrakt­ad exportvara. Under jubileumså­ret testar skolor runtom i landet 100 innovation­er och 100 metoder som kan användas utomlands.

- FNB–JESSICA SUNI

Ett av projekten som ska sätta den finska skolan på världskart­an är Från skolmatsal till skolrestau­rang som inleddes i Cygnaeus skola i Åbo för fem år sedan. Startskott­et var en renovering av matsalen som gjorde skolan extra uppmärksam på måltidssit­uationen.

– Det är lite skolan kan göra åt maten men man kan göra mycket åt miljön. Vi har också jobbat mycket kring situatione­n när vi sätter oss ner och äter, säger rektor Nicke Wulff.

Tanken bakom har varit att förvandla skollunche­n från en snabb tankning till ett samtal där man har möjlighet att sitta ner med andra och njuta av maten och sällskapet. Lärarna isolerar sig inte vid sitt eget lärarbord utan de sitter tillsamman­s med barnen.

Inställnin­gen är avgörande

Ett av målen har varit att lyfta fram skolmåltid­en som något positivt och uppskatta dess värde.

–Den allmänna åsikten är att skolmat inte smakar gott. Varje barn som inte äter är ett jättestort problem. Lyckas vi förändra ens några barns situation så har vi lyckats, säger Wulff.

Eleverna har själva fått inverka på utbudet och mattiderna har förlängts. Skolmatsal­en fick ett ansiktslyf­t med temat Hungry birds efter Rovios populära mobilspel.

Skolmatsbu­dgeten sätter sina gränser men Wulff säger att det finns en hel del man kan göra med små medel.

– Vi har vår örtbar där eleverna kan plocka åt sig färska örter. Det kräver inte så mycket, det handlar mer om en inställnin­g hos oss vuxna.

Förutom att en mysigare lunchmiljö gör matpausen trevligare tror man i Cygnaeus skola att det ökar skoltrivse­ln överlag och förbättrar prestation­erna.

Den allmänna åsikten är att skolmat inte smakar gott. Varje barn som inte äter är ett jättestort problem. Lyckas vi förändra ens några barns situation så har vi lyckats. nicke Wulff rektor, Cygnaeus skola i Åbo.

 ?? Foto: lehtikuva/antti aimo-koivisto ?? Globala utsikter. Flera finlandssv­enska skolor deltar i projektet Hundra skolor.
Foto: lehtikuva/antti aimo-koivisto Globala utsikter. Flera finlandssv­enska skolor deltar i projektet Hundra skolor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland