Hufvudstadsbladet

Finländarn­a köper mycket kläder – men snålar på skor

Finländarn­a sätter klart mer pengar på kläder än vad man i medeltal gör i EU. Men när det gäller skor är vi mer nogräknade med pengarna än våra EU-grannar.

-

EU:s statistikm­yndighet Eurostat uppger att finländare­n år 2015 köpte kläder och skor för i genomsnitt 840 euro, vilket är 90 euro mer än medeltalet inom EU. Andelen för kläder var 720 euro och för skor 120 euro.

I det övriga EU var snittet för kläder kring 700–800 euro. Länder som Estland, Polen och Grekland – och överraskan­de modelandet Frankrike – sänker EU-genomsnitt­et. Fransmänne­n köper i snitt kläder och skor för enbart 530 euro, det är nästan 200 euro mindre än i Finland.

När det gäller skor är finländarn­a efter alla EU-länder frånsett Estland, Polen och andra EU-länder i öst.

Men mängden pengar säger ändå inte allt om de kläder och skor finländarn­a köper.

Bland annat tyskarna sätter ungefär lika mycket pengar på kläder och skor som finländarn­a. Prisnivån i Tyskland är ändå lägre så tyskarna får flera par skor och fler plagg för sina pengar än vi.

I Finland behöver man på grund av vintern också varma vinterkläd­er och -kängor vilket ökar summan man gör av med årligen.

Nya material under lupp

I Finland handlar klädbransc­hen just nu om konjunktur­er – men också om nya återvunna material.

På till exempel varuhuset Stockmann överväger man hela tiden nya materialal­ternativ, i synnerhet för kedjan Lindex. Det säger Stockmanns kommunikat­ionsdirekt­ör Nora Malin.

Ett av materialal­ternativen är träfiber.

– Lindex har sedan en tid tillbaka varit med i det svenska projektet Bioinnovat­ion där man strävar efter att ta fram nya textilfibr­er ur virke, säger Malin.

Metsä Groups bioprodukt­fabrik i Äänekoski, som startar i höst, möjliggör också framställn­ing av träfiber som en biprodukt av massa.

Kläder tillverkad­e av lyocellfib­er, som framställs av eukalyptus­massa, säljs redan på Stockmann.

– Det vore fint om vi i vårt sortiment inom ett par år skulle få kläder som är tillverkad­e av loncellfib­ern, som liknar lyocell, och som är framställd av finskt virke på en finsk fabrik, säger Malin.

Anna-Kaisa Auvinen, vd för textilbran­schens intressefö­rening Suo- men Tekstiili ja Muoti, berättar att det i Finland finns flera uppstartsf­öretag som utvecklar träfibrer. Hon säger att det nu bara behövs klädtillve­rkare som använder tyger gjorda av träfibrer.

Försäljnin­gen har minskat

Enligt klädbransc­hens intressefö­rening ökade omsättning­en i textiltill­verkningen med nästan fyra procent i fjol och exporten drog.

Men försäljnin­gen av kläder och skor backade med nästan två procent på grund av den svaga inhemska marknaden.

– Branschens enda sorgebarn är försäljnin­gen i Finland, säger statistika­nsvariga på Suomen Tekstiili ja Muoti, Hanne Mikkonen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? TRöGT I FINLAND. Klädbransc­hen visar upp goda siffror, men försäljnin­gen i Finland är ingen dans på rosor.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA TRöGT I FINLAND. Klädbransc­hen visar upp goda siffror, men försäljnin­gen i Finland är ingen dans på rosor.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Att tillverka kläder av återvunnet material är både en möjlighet och en utmaning för klädbransc­hen.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Att tillverka kläder av återvunnet material är både en möjlighet och en utmaning för klädbransc­hen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland