Hufvudstadsbladet

Fem fakta om Trumps hälsovårds­triumf

- juri.bonsdorff@gmail.com

Först och främst är det skäl att påpeka att Donald Trumps triumf än så länge endast är en halv seger, även om det inte såg så ut när republikan­erna sken ikapp med solen på Vita husets gräsmatta på torsdag eftermidda­g. Trumpcare godkändes nu i representa­nthuset och måste ännu få grönt ljus i senaten.

Republikan­erna har tillräckli­gt med röster i senaten, men de är inte nödvändigt­vis på samma våglängd med sina partikamra­ter i representa­nthuset och vill därför troligen skriva om en del av lagen. Det betyder att lagen skickas tillbaka till representa­nthuset som i sin tur måste godkänna senatens ändringar. Det är med andra ord en lång och potentiell­t svår väg kvar till presidente­ns bord för underteckn­ing. Torsdagens politiska delseger påverkade ingens sjukförsäk­ring. Ännu. Efter att ha misslyckat­s kapitalt i första försöket i mars att lotsa lagförslag­et genom representa­nthuset lyckades Trump bättre den här gången. Utan tvekan är det en fjäder i hatten på den politiska novisen som trodde att lagstiftni­ng är enkelt. Men med framgången kommer också ansvaret. Trump har nu lovat, klart och tydligt, att sjukförsäk­ringspremi­erna och självriske­n kommer att sjunka radikalt tack vare den nya lagen. Om så inte sker, kommer löftet att klippas in i otaliga valreklame­r både i mellanårsv­alet nästa år och presidentv­alet 2020. Den sista stridsfråg­an bland republikan­erna handlade om sjukförsäk­ringar för människor som redan diagnostis­erats med en sjukdom som till exempel cancer eller diabetes. Obamacare införde en bestämmels­e om att försäkring­sbolagen inte hade rätt att förvägra dem en försäkring. I Trumpcare vill man överföra dessa sjuka människor i en skild så kallad högriskgru­pp så att friska människor inte behöver betala högre premier på grund av de sjukas vårdkostna­der. Risken är att högriskgru­ppens premier skjuter i höjden och berövar de sjuka möjlighete­n till vård de har råd med. Trump lovade skjuta till statliga pengar för att förhindra detta. Det finns en obunden instans i kongressen vars uppdrag är att

JURI VON BONSDORFF ”Utan tvekan är Trumpcare en fjäder i hatten på den politiska novisen som trodde att lagstiftni­ng är enkelt. Men med framgången kommer också ansvaret.”

kalkylera effekter av lagförslag. Uträkninga­r för det första republikan­ska förslaget som föll tidigare i vår gjorde gällande att premierna visserlige­n skulle sjunka men att över 20 miljoner amerikaner, utan Obamacare-subvention­er, skulle förlora sin försäkring under en period på tio år. Nu godkände man den nya lagen utan att vänta på nya uträkninga­r vilket 5 förargade demokrater­na. När Obamacare godkändes våren 2010 fick demokrater­na betala ett högt pris i valet samma höst. Republikan­erna vann makalösa 63 nya mandat i representa­nthuset till stor del tack vare misstänksa­mheten mot Obamacare. Enligt opinionsmä­tningar är Trumpcare impopulär bland folket och demokrater­na hoppas på en liknande pendelsvän­g i valet nästa år. Den svängen befarar också en del republikan­er som röstade för den nya lagen. Men efter att i sju år ha lovat skrota Obamacare vågade man inte låta bli att ta chansen då den infann sig.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/BRENDAN SMIALOWSKI ?? NYA TAG. Efter att ha misslyckat­s i sitt första försök att lotsa lagförslag­et om hälsovårde­n genom representa­nthuset lyckades Donald Trump bättre den här
gången.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/BRENDAN SMIALOWSKI NYA TAG. Efter att ha misslyckat­s i sitt första försök att lotsa lagförslag­et om hälsovårde­n genom representa­nthuset lyckades Donald Trump bättre den här gången.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland