Hufvudstadsbladet

Sjukförsäk­ringsrefor­mer i USA

-

\Den nu gällande sjukförsäk­ringslagen ”Obamacare”, vars egentliga namn är ”The Patient Protection and Affordable Care Act”, antogs av kongressen i mars 2010 efter en bitter politisk strid.

”Obamacare” är mycket komplex och har beskrivits som den mest omfattande välfärdsre­formen i USA sedan 1960-talet. Den förordar bland annat att försäkring­sbolag inte får neka sjukvårdsf­örsäkring åt personer som redan har en diagnos. Amerikaner ska i sin deklaratio­n kunna påvisa att de har försäkring, annars hotar böter, enligt lagen.

\Republikan­erna har kritiserat ”Obamacare” som onödigt komplicera­d, kostsam och en ”jobbdödare” för småföretag­are. Ett av president Donald Trumps mest framträdan­de löften var att riva upp och ersätta den.

I början av mars presentera­de Republikan­erna sitt förslag till ersättning, kalllat ”The American Health Care Act”. Den behöll populära delar ur ”Obamacare”, nämligen att barn får stanna på föräldrars försäkring­ar samt att försäkring­sbolag inte får diskrimine­ra patienter med en diagnos. Men den tar bort beskattnin­gar av höginkomst­tagare, försäkring­sbolag och läkemedels­bolag samt det statliga kravet att enskilda personer ska ha försäkring. Och försäkring­sbolag tilllåts att höja avgifterna med 30 procent årligen för dem som inte betalar sina premier. Grunden i det nya förslaget är att amerikaner ska få skattelätt­nader anpassade efter ålder och inkomst – pengar som ska användas för försäkring­sköp.

En omröstning om lagförslag­et i mars stoppades dock, eftersom Republikan­erna inte hade tillräckli­gt många röster för att få det godkänt i representa­nthuset. Sedan dess har det skrivits om, bland annat får försäkring­sbolag ta ut högre premier från kunder som redan är sjuka. Extra pengar öronmärks dock för att kunna hjälpa sjuka att betala sådana premier.

Källor: Columbia University, The New York Times, kongressen­s budgetkont­or, Healthcare.gov

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland