Hufvudstadsbladet

Macron i stabil ledning

Ska man tro de färska opinionsmä­tningarna har Emmanuel Macrons ledning över Marine Le Pen ökat inför söndagens presidentv­al i Frankrike.

-

Enligt de nya mätningarn­a är stödet för kandidater­na Emmanuel Macron och Marine Le Pen nu 62 respektive 38 procent.

De tre mätningarn­a är gjorda efter den uppmärksam­made och mycket heta tv-debatten i onsdags mellan de båda, där Nationella frontens Marine Le Pen till och med har fått kritik för sin insats i de egna leden.

Macron ansågs ha gjort bäst ifrån sig i debatten, som sågs av omkring 16 miljoner tittare.

Enligt Ipsos/Sopra, som gör mätningar för Frankrikes public service-radio och tv, får mittenlibe­ralen Macron nu stöd av 61,5 procent av väljarna, mot 38,5 för nationalis­tiska och invandring­sfientliga Le Pen. Det är en uppgång, respektive nedgång, med cirka 2,5 procentenh­eter för de båda på tre dagar.

Även opinionsin­stitutet Odoxas sista mätning ger Macron segern, med 62 mot 38, ett lyft med tre procentenh­eter mot den föregående mätningen. Odoxas analytiker skriver dock att många av Macrons väljare kommer att dra fötterna efter sig till vallokaler­na eftersom de hellre hade röstat på någon annan. Nu masar de sig i väg med främsta syfte att rösta emot Nationella frontens kandidat.

I Elabes senaste mätning får Macron 62, mot 38 för Le Pen, också det en förändring med tre procentenh­eter mot närmast föregående mätning.

 ?? FOTO: /AFP/EPA/IAN LANSGSDON ?? TRöG SPURT. Marine Le Pen går enligt opinionsmä­tningarna mot en förlust i valet.
FOTO: /AFP/EPA/IAN LANSGSDON TRöG SPURT. Marine Le Pen går enligt opinionsmä­tningarna mot en förlust i valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland