Hufvudstadsbladet

Se verklighet­en som den är

- HORST BACIA Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för en tysk tidning och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.

● För drygt åtta år sedan höll Barack Obama ett tal inför tusentals människor i Prag om en värld fri från kärnvapen. Då hade han just tagit över som USA:s 44:e president och väckte ännu stora, men inte alltid helt realistisk­a förväntnin­gar. När han lämnade Vita huset var Nordkorea på väg att bli världens nionde kärnvapens­tat. Visionen finns visserlige­n kvar. Men verklighet­en är en annan. Och den kräver brådskande åtgärder.

Nordkorea har under många år aktivt strävat efter kärnvapen. Reaktorn som kan producera plutonium för bomberna blev operativ redan 1986. Nästan lika länge pågick olika diplomatis­ka initiativ som försökte övertyga den despotiska regimen i Pyongyang om att frysa och i slutändan avskaffa sitt kärnvapenp­rogram. Än så länge har det varit förgäves.

Förhandlin­garna, framför allt sexpartsam­talen mellan Nordkorea, Sydkorea, Kina, Ryssland, Japan och USA mellan åren 2003 och 2009 präglades av kriser, stillestån­d, avbrott och genombrott. Men förr eller senare underminer­ade den koreanska regimen alla överenskom­melser. Samtidigt utvecklade­s kapacitete­n att producera klyvbart material och kunskapen att tillverka ballistisk­a missiler med större räckvidd. Fem underjordi­ska kärnvapent­est har utförts sedan 2006, de fyra senaste under Obamas tid vid makten.

Men det finns bara dåliga och ännu sämre optioner.

Obama hade investerat sitt politiska kapital i överläggni­ngar mellan stormakter­na (P5+1-gruppen) och Iran om en begränsnin­g och internatio­nell övervaknin­g av landets kärnvapenp­rogram. Processen kröntes 2015 med ett historiskt avtal. Nordkorea fick inte samma uppmärksam­het. Det talades om strategisk­t tålamod: USA kunde öka trycket genom sanktioner och vänta tills Pyongyang visar en seriös vilja att avstå från kärnvapen. Tiden gick, ingenting hände.

● Donald Trump som instinktiv­t gör saker annorlunda än Obama har nu verkligen bråttom. Eran av strategisk­t tålamod är slut, framhöll vicepresid­ent Mike Pence då han besökte Sydkorea i april. Hangarfart­yget Carl Vinson och andra krigsfarty­g beordrades till regionen. Trots protester i Kina utplacerad­es snabbt ett amerikansk­t robotförsv­arssystem.

Först sade Trump att om inte Kina tar hand om konflikten mellan nord och syd så måste USA göra det. Sedan verkade han förstå att inte ens Kina bara kan ge order åt Nordkorea. Senast talade presidente­n till och med om att träffa den högste ledaren Kim Jong-Un, enligt honom a pretty smart cookie.

Men det finns bara dåliga och ännu sämre optioner. Ett militärt ingripande, till exempel för att förhindra en ny kärnvapenp­rovsprängn­ing eller fler missiltest, har oöverskådl­iga konsekvens­er. Skärpta FN-sanktioner kan leda till landets ekonomiska sammanbrot­t. Det verkar inte ens säkert att Nordkorea, efter alla dyrköpta framgångar, längre är berett att förhandla bort sitt kärnvapenp­rogram, regimens livförsäkr­ing.

Kanske en kompromiss enligt den iranska modellen, att behålla en del av programmet under strikt internatio­nell kontroll, kunde vara en möjlighet. Men är det acceptabel­t? Iran godkänner icke-spridnings­avtalet (NPT) som Margot Wallström och Timo Soini nyligen skrev så vackert om i HBL. Nordkorea däremot har lämnat det 2009 och kräver att bli erkänd som kärnvapens­tat. Inte ens för diplomatin finns det i dag en bra option.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland