Hufvudstadsbladet

Låt Lejonen visa vad de går för

- GöRAN STUBB

● Tiderna förändras – så också i ishockey. Det fanns en tid då en eventuell Lejontrium­f över Ryssland eller Sverige skapade stora positiva rubriker. Nu räckte inte ens två segrar i de sista träningsdu­sterna i Tjeckien till för att släcka kritiken mot Lauri Marjamäki och hans VM-manskap. Farhågorna om lagets kapacitet är stora. Aldrig, i modern tid, har ett finländskt VMlag blivit så kritiserat, utskällt och totalsågat som årets trupp. Allt innan laget ens spelade sin första match i turneringe­n!

● Diskussion­erna har gått heta, både i press, radio, TV och sociala medier. Allt vad landslagsl­edningen och förbundet gjort är fel! Totalt fel! Minnet hos vissa skribenter är överraskan­de kort. Samma ishockeyfö­rbund som nu får bära hundhuvude­t för ett ”misslyckat svagt VM-lag” levererade så sent som senaste säsong två VM-guld, U20 och U18, samt silver i stora VM. Inte illa av ett förbund vars ledning nu klassas som värdelös.

Det skall erkännas att den blåvita VMtruppen ser tunn ut på pappret men ofta brukar ett på förhand sett ihåligt lag växa ju längre en turnering pågår. Med fog tycker man att ”expertisen” kunnat vänta med sin kritik åtminstone tills VM-gänget fått en chans att visa vad det går för.

● ”Det är bara guld som räknas” anser man hos de stora ishockeyna­tionerna dit Finland numera räknas. Men med den konkurrens som råder i dag då 6–7 lag kämpar om att komma upp på pallen, är medaljer i alla valörer åtråvärda. Som vanligt blir kvartsfina­len, ”vinna eller försvinna”-dusten, 18 maj, inte bara en nyckelmatc­h utan också gränsen mellan fiasko eller framgång för Marjamäkis hårt kritiserad­e VMskapelse.

● Inför VM uppstår alltid diskussion om NHL-spelarnas medverkan. Många anser att profession­ella idrottsmän har en skyldighet att ställa upp, bjuda publiken på underhålln­ing och med VM-spel tacka hockey-Finland för att dörrarna till en lukrativ proffskarr­iär öppnats via diverse landslag, läger, skolning och så vidare. Naturligtv­is beklagligt att spellediga blåvita NHL-spelare med någon form av stjänstatu­s Tuukka Rask, Mikael Granlund, Patrik Laine, Mikko Koivu, Aleksander Barkov, Leo Komarov, Rasmus Ristolaine­n av olika orsaker tackat nej till VM. Det är spelarnas val, varken NHL, IIHF, Marjamäki eller någon annan kan tvinga en spelare till VM.

Nu är det upp till viga Joonas Korpisalo, speluppläg­garna Sebastian Aho och Valtteri Filppula, frågeteckn­et Jesse Puljujärvi och de bespottade hemma-spelarna att visa att detta grovjobbar­nas VM-lag är bättre än vad expertisen låtit en förstå. Typiska lagspelare som Oskar Osala, Antti Pihlström, Markus Hannikaine­n, Joonas Kemppainen, Mikko Rantanen skall tillföra laget tillräckli­gt med bränsle för att ta blåvitt till kvartsfina­l. Kanada och Tjeckien är favoriter till segern i Paris-gruppen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland