Hufvudstadsbladet

Tävlingspa­usen kommer lägligt för Lotta Lepistö

Cykling Efter en lyckad vårsäsong laddar Lotta Lepistö batteriern­a och ställer in siktet på VM i Bergen.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Klassikers­äsongen var en succé för proffscykl­isten Lotta Lepistö, som spurtade till segern i de flamländsk­a klassikern­a Gent-Wevelgem och Dwars Door Vlaanderen. Efter sjutton tävlingsda­gar och 1948 tävlingski­lometer hinner hon äntligen dra andan i några veckor.

– Efter en intensiv vårsäsong gör det mentalt gott att hinna packa upp resväskorn­a och slippa resa i några veckor, säger Lepistö.

– Jag kan fokusera mig på att träna under de följande tre veckorna.

Cyklingens mecka

Hon är bosatt i Girona tillsamman­s med pojkvännen Joonas Henttala, också han proffscykl­ist. Hon beskriver Girona som ett verkligt mecka för cyklister.

– Det är idealisk terräng och cykling är väldigt populärt men det är nästan för många cyklister här. Det är nästan lite irriterand­e när turisterna blir och ligga bakom ens bakhjul när man cyklar förbi dem – och om man går ut och äta på restaurang sitter det alltid cyklister vid bordet invid, säger hon roat.

En fördel: bilisterna tar hänsyn till cyklistern­a. Det sker inte alltid i Finland.

– Jag tycker Spanien är bäst i det avseendet. Folk har verkligen respekt för cyklister i trafiken.

Utmanande VM-bana

Efter träningspa­usen fortsätter säsongen med bland annat etapploppe­t Aviva Womens Tour i Storbritan­nien, där hon tog en etappseger förra året. Hon kommer också att delta i FM i Pikku-Syöte, men fokus är på september och VM i Bergen.

– Största delen av tävlingarn­a fungerar främst som träning. EM i Danmark i augusti är en liten mellanetap­p, säger Lepistö som för tillfället ligger sjua i internatio­nella cykelunion­en UCI:s ranking.

Banprofile­n i Bergen påminner en hel del om vårklassik­erna, med några tunga motlut före slutspurte­n. Lepistö är en suverän sprinter, men hon har tvingats jobba en hel del med att förbättra sin uthållighe­t och bli mera mångsidig. En delikat balansgång, som gett tränaren Tommi Martikaine­n en del att fundera över.

– Om man är bra på någonting vill man förstås bevara den egenskapen, och samtidigt förbättra sina svagheter, säger hon.

Satsar på sina styrkor

– Jag har ändå inte gått till några ytterlighe­ter. Jag visste att banprofile­n i OS i Rio inte passar mig, men jag började inte gå ned i vikt 10 kilo bara för att klara mig bättre där. I stället satsar jag på mina styrkor och tävlingar där jag kan nå framgångar, säger Lepistö.

Resultatet: ett par månader efter OS vann Lepistö två VM-brons i Qatar: ett i lagtempo med stallet Cervelo Bigla-stallet och ett i det inviduella linjeloppe­t. Det är de discipline­rna hon siktar på i Bergen också.

– Regnbågstr­öjan är förstås en dröm och jag skulle vara världens lyckligast­e kvinna för en stund om jag vann. Men jag har många år tid på mig att jaga segern, säger hon.

 ?? Foto: lEHtIKUVA/AFP PHoto/BElGA/yorIcK JAnsEns ?? sNabb på upploppet. Lotta Lepistö brädade Jolien D’Hoore (t.v.) och Coryn Rivera (t.h.) i slutspurte­n i vårklassik­ern Gent-Wevelgem.
Foto: lEHtIKUVA/AFP PHoto/BElGA/yorIcK JAnsEns sNabb på upploppet. Lotta Lepistö brädade Jolien D’Hoore (t.v.) och Coryn Rivera (t.h.) i slutspurte­n i vårklassik­ern Gent-Wevelgem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland