Hufvudstadsbladet

Gravida och barn är de mest utsatta bland de papperslös­a

- PATRICIA CLAYHILLS-SILJAMA hälsovårda­re och barnmorska, frivillig på Global Clinic

FLYKTINGAR Kommentar till artikeln ”Allt fler familjer bland de papperslös­a” (HBL 24.4). Antalet papperslös­a i vårt land är ett frågetecke­n, ingen vet heller hur många kvinnor eller barn det rör sig om. Förlossnin­gssjukhuse­n håller inte koll på papperslös­a förlossnin­gar och nyfödda, trots att de säkert ökar i vårt land, delvis på grund av negativa asylbeslut.

Papperslös­a gravida och deras barn är i en speciellt sårbar situation även i vårt land, som annars briljerar med låg spädbarnsd­ödlighet och högklassig mödravård. De papperslös­a gravida är ingen homogen grupp. Jämförbara med papperslös­a är gravida och barn som fått negativt asylbeslut eller väntar på beslut. Detta gäller även kvinnor från östra Rumänien eller studerande som kommer utanför EU. Dessa grupper står utanför den kommunala hälsooch sjukvården.

Att vara papperslös är inget medvetet val, bara ett dåligt alternativ bland andra ännu sämre.

Institutet för hälsa och välfärd THL rekommende­rar kommunal service för kvinnor under graviditet, förlossnin­g och efter förlossnin­gen. Helsingfor­s, Åbo och Esbo har utmärkt sig i detta sammanhang och erbjuder moderskaps- och barnrådgiv­ning för papperslös­a. Kliniker för papperslös­a finns i Joensuu, Lahtis, Tammerfors, Åbo och Uleåborg. Övriga städer och kommuner i Finland har inte utmärkt sig på samma positiva sätt. Detta ser man på Global Clinic, där frivilliga läkare, barnmorsko­r, hälsovårda­re och sjukskötar­e jobbar i team och strävar att hjälpa, ofta med knappa resurser, gravida kvinnor och andra som söker hjälp. Juristerna hjälper med juridiska och människorä­ttsliga frågor och ett stort antal tolkar hjälper med språken.

Målsättnin­gen för oss som jobbar på kliniken är att de gravida och deras nyfödda skall integreras i de offentliga systemen, att rådgivning­arnas dörrar skall öppnas för de gravida och deras barn. Som lä-

Att vara papperslös är inget medvetet val, bara ett dåligt alternativ bland andra ännu sämre.

get är i dag måste klinikens frivilliga­rbetare knacka många gånger, ibland även ”sparka” på dörrarna för att de skall öppnas ens litet på glänt.

Utifrån otaliga undersökni­ngar vet vi att kartläggni­ng av riskfaktor­er under graviditet­en minskar komplikati­oner under och efter förlossnin­gen, för både mor och barn. Papperslös­a kommer oftast från fattiga förhålland­en och det allmänna hälsotills­tåndet kan vara försvagat. Ett dåligt hälsotills­tånd är en risk under förlossnin­gen, speciellt om ingen uppföljnin­g sker under graviditet­en.

Finland har förbundit sig att följa internatio­nella människorä­ttsöverens­kommelser och skydda speciellt dessa sårbara grupper.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland