Hufvudstadsbladet

Så enkelt är det inte

- MERIT WAGER Stockholm, Sverige

Jag ska undvika den typen av retorik som Karl-Mikael Grimm använder sig av (HBL 1.5). Det viktiga ämnet gagnas inte av ogrundade påståenden och antaganden.

Grimm påstår att ”Wager försvarar Migrations­verkets asylbeslut med att påpeka meddebattö­rernas brist på insyn i Migris verksamhet”. Det är att vrida på sanningen. Jag skrev i min debattarti­kel ”Ta inte efter Sverige på en enda punkt” (HBL 9.4): ”Många välvilliga människor reagerar nästan enbart känslomäss­igt och har

ingen aning om vilka uppgifter och vilken dokumentat­ion myndighete­rna har haft tillgång till och grundat sina beslut på.”

De handlingar som utomståend­e i vissa fall får tillgång till är de som den asylsökand­e själv har eller väljer att visa. Ofta finns det sådant i en asylansöka­n som den sökande antingen inte vill visa eller som han eller hon helt enkelt inte ens själv har tillgång till.

Grimm skriver vidare: ”Utrikesmin­isteriet klassar flera av de områden som Migri klassar som trygga otrygga. Man kan utan större sakkunskap sluta sig till att ifall två myndighete­r gör vitt skilda bedömninga­r angående

tryggheten att vistas på samma geografisk­a område måste rimligtvis åtminstone den ena av dem ha fel.”

Nej, så enkelt är det inte. I Helsing Sanomats artikel (21.5.2016) ”Turvapaika­nhakijan voi palauttaa turvattoma­an maahan, josta suomalaisi­a varoitella­an – tästä ristiriida­ssa on kyse” förklaras det hela enkelt och tydligt (här i sammandrag): ”Migrations­verket och Utrikesmin­isteriet gör bedömninga­r av två olika saker. Migrations­verkets bedömninga­r rör personer som bor eller har bott i länderna, för vilka kulturen är bekant. De talar landets språk och avviker inte från majoritets­befolkning­en.

UM:s reseråd riktar sig till finländska resenärer som inte känner till lokala förhålland­en. Det är mot dem UM uppskattar säkerhetsr­iskerna. Migrations­verket påpekar att det riktas andra hot mot västerländ­ska resenärer än mot lokalbefol­kningen.”

Grimm bör avhålla sig från att ”anta” att det jag skriver har med politiska åsikter att göra. Jag är inte politiskt engagerad över huvud taget, jag har varit ombud åt asylsökand­e i 14 år och engagerad i asyloch migrations­frågor i över 20 år. Helt opolitiskt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland