Hufvudstadsbladet

Utan journalist­er blir lögn sanning

- Aftonblade­t

Ett problem med hot på nätet är att du sällan vet vilka som ligger bakom och aldrig om någon kan tänkas inspireras. Tonläget är ofta mycket högt på hatsidor och i sociala medier. I nazistiska kretsar odlas våldsroman­tik och många är dömda för brott. Vågar du fortsätta skriva?

Att hot mot journalist­er går till rättegång är ovanligt. Förmodlige­n anmäls bara en bråkdel och det är svårt för polisen att spåra gärningsmä­nnen. Engagemang­et från myndighete­rna har hittills varit ganska svalt. Varför ska du då bry dig om detta? Därför att utan journalist­er blir lögn sanning. Utan fria medier finns ingen som granskar makt och korruption och utan pressfrihe­t är snart alla andra friheter i fara.

Det kan låta storvulet, men demokratin och det öppna samhället börjar och slutar med friheten att tycka, tänka och säga vad man vill. När den friheten begränsas, oavsett om det är från staten, politiska rörelser eller enskilda hatare på nätet så hotas allas frihet.

Även din.

Anders Lindberg med anledning av pressfrihe­tsdagen som firades på onsdag och för att en 49-årig man står åtalad i Stockholm för olaga hot mot tre journalist­er.

Kan en arbetslös söka vilket jobb som helst, alltså också ett sådant som hans eller hennes utbildning inte räcker till för eller måste man ’nöja sig’ med enbart de jobb som man på riktigt skulle ha en chans för? Kymen Sanomat Markku Kumpunen om regeringen­s lagförslag som avgavs i går och som går ut på att arbetslösa måste söka åtminstone tolv jobb inom tre månader för att inte mista sin arbetslösh­etsersättn­ing för 60 dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland