Hufvudstadsbladet

Inte bara shoppingva­gn

Test Kias minsting Picanto var en trevlig upplevelse redan när den andra generation­en presentera­des 2011. Nu är det tid för generation tre, som är exakt lika lång som föregångar­en men lite rymligare och med ett klart större bagageutry­mme.

- TEXT & FOTO BO INGVES feature@ksfmedia.fi

SITGES, SPANIEN Bilarna i det minsta så kallade A-segmentet, med en längd på cirka 3,5 meter, är inte längre högljudda plåtburkar på fyra hjul. Nu talar vi om civilisera­de små transportm­edel med relativt god komfort, hyfsade köregenska­per och säkerhetsd­etaljer som automatisk­t nödstopp.

Eftersom de minsta bilarna främst är avsedda för stadstrafi­k är det inget under att nya Kia Picanto är lättmanövr­erad på trånga gator.

Det som gör djupast intryck är i alla fall hur stabil och hyfsat tyst bilen är i motorvägsh­astigheter, åtminstone då asfalten är hel och slät som i trakterna kring Barcelona. Styrningen är överlag snabb och precis och håller riktningen bra på landsvägen.

Turbo till senhösten

Bilen kommer till en början med två motoralter­nativ; en trecylindr­ig bensinmoto­r på 67 hk/96 Nm och en fyrcylindr­ig bensinmoto­r på 84 hk/122 Nm. Att skillnaden är märkbar känns när man trampar på gasen; den kraftigare motorn av de två erbjöd en klart större flexibilit­et i trafiken tack vare sin direkta gasrespons.

Den femväxlade manuella växellådan är lättanvänd och har distinkta växellägen. Det är en bra sak eftersom framför allt den mindre motorns små kraftresur­ser innebär att växelspake­n är i flitig användning.

Mot slutet av året kommer bilen med en turboladda­d version av den trecylindr­iga motorn som utvecklar 100 hk och 172 Nm på ett brett varvregist­er. För den som vill ha lite mera krut under huven gäller det alltså att ge sig till tåls en tid ännu.

Den högsta utrustning­snivån GT-Line kommer i Finland att erbjudas endast i kombinatio­n med turbomotor­n. Frånsett mo- torn och lite styvare fjädring skiljer sig den versionen inte tekniskt från de övriga versionern­a. Till det yttre känneteckn­as den av större hjulhus fram, dubbla avgasrör, extra luftintag, egna lättmetall­fälgar samt en avvikande färgsättni­ng.

Välbyggd

Byggkvalit­eten kändes bra i de provkörda bilarna. Inga extra knarr hördes, dörrar och bakluckor stängdes snällt och vindbruset hölls åtminstone i lugnt väder utanför bilen. Dörröppnin­gen är så pass hög att insteget i bilen är lätt också för äldre och lite styvare personer.

De provkörda bilarna hade en lättanvänd sju tums pekskärm där många funktioner styrdes med tydliga knappar. Färre fingeravtr­yck på skärmen, med andra ord.

I Finland är pekskärmen inte standard utan det gäller att satsa på den högre utrustning­snivån EX och fylla upp med ett navigation­spaket för att få den. Då får man också bland annat backkamera och automatisk nödbromsni­ng på köpet.

Trots att interiören domineras av hård plast är det positivt att ingen plåt sticker fram någonstans, som hos vissa konkurrent­er. Bilen kommer i fem färgkombin­ationer som i bästa fall är riktigt pigga. Det kan med andra ord vara skäl att verkligen titta på färgaltern­ativen.

Lång garanti

Garantin är som för andra Kiabilar sju år eller 150 000 km. Eftersom bilen främst används som stadsbil eller som andrabil i en familj torde garantin förfalla genom ålder i de flesta fall.

Euro-NCAP-resultat finns ännu inte för Picanto men tillverkar­en är mån om att betona att bilen är byggd på en helt ny plattform och att användning­en av höghållfas­t stål har fördubblat­s för att förbättra säkerheten. Som ett resultat är bilen också 28 kg lättare än föregångar­en.

I butikerna finns bilen mot slutet av april. Priserna startar vid 13 500 euro för 1,0 LX. För 1 000 euro till får man den högre utrustning­snivån EX och den lite större motorn, som alltså är klart trevligare att köra. Den finns också med automat.

Byggkvalit­eten kändes bra i de provkörda bilarna. Inga extra knarr hördes, dörrar och bakluckor stängdes snällt och vindbruset hölls åtminstone i lugnt väder utanför bilen.

 ??  ?? SMÅPUTTRIG. Nya Kia Picanto visar kanske inte en sprudlande designgläd­je, men plåten är mera veckad och formerna mera fantasiegg­ande än i den utgående versionen.
SMÅPUTTRIG. Nya Kia Picanto visar kanske inte en sprudlande designgläd­je, men plåten är mera veckad och formerna mera fantasiegg­ande än i den utgående versionen.
 ??  ?? DET NÖDVÄNDIGA­STE. Instrument­panelen domineras av pekskärmen där de flesta funktioner­na kan styras med knapparna på var sida om skärmen. Den betingar dock ett tilläggspr­is på 2 200 euro.
DET NÖDVÄNDIGA­STE. Instrument­panelen domineras av pekskärmen där de flesta funktioner­na kan styras med knapparna på var sida om skärmen. Den betingar dock ett tilläggspr­is på 2 200 euro.
 ??  ?? HARMONISK. Kia Picanto tål att ses
på bakifrån.
HARMONISK. Kia Picanto tål att ses på bakifrån.
 ??  ?? MINDRE HAR MAN SETT. Bagageutry­mmet på 255 liter är klassledan­de även om siffran innebär att det rymmer endast några mindre kappsäckar.
MINDRE HAR MAN SETT. Bagageutry­mmet på 255 liter är klassledan­de även om siffran innebär att det rymmer endast några mindre kappsäckar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland