Hufvudstadsbladet

Jouni Kaipainens enigmatisk­a svanesång

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

●●Helsingfor­s stadsorkes­ter

Dirigent: Dima Slobodenio­uk. Solist: Valtteri Malmivirta, trombon. Skrjabin, Kaipainen, Sibelius, Strauss. Musikhuset 4.5.

Det vilade en stämning av elegisk förgänglig­het över Helsingfor­s stadsorkes­ters torsdagspr­ogram. Så inte minst på grund av kvällens solistnumm­er, den i november 2015 avlidne Jouni Kaipainens svanesång, trombonkon­serten Life is ..., som blev hans sista orkesterve­rk.

Inte desto mindre visade den sig vara en av de allra starkaste av hans elva solokonser­ter och man fick känslan av att Kaipainen här fått in en ny fantasi- och uttrycksmä­ssig växel. Estetiken är, om möjligt, mer mångfasett­erad än tidigare utan att för den skull kännas spretig och det fanns något snudd på magiskt i sättet att med möjligast enkla medel frammana en starkt påtaglig, suggestiv atmosfär.

Framför allt fick man känslan av att nästan vad som helst kunde hända, självfalle­t dock inom de givna idémäs- siga ramarna. Den genombeläs­te Kaipainen har valt ett citat ur Shakespear­es Macbeth som utgångspun­kt för de på två huvudavsni­tt fördelade sex satserna, där stämningar­na varierar mellan det introvert melankolis­ka, fantastisk­t drömlika och gåpåarakti­gt groteska.

Mest av allt tilltalade­s jag dock av en enigmatisk flyktighet, som tjänade som ett åskådligt sätt att reflektera själva livets fåfängliga flyktighet, och visst kändes sluttakter­nas upplösande i intet (”...signifying nothing”) på sätt och vis som en passande, typiskt kaipainens­k ömsint ironisk, sorti från det timliga.

Tacksamt trombonsto­ff

Kaipainen har gett HSO-trombonist­en Valtteri Malmivirta, som uruppförde verket med Avanti i juni 2015, rejält med tacksamt stoff att bita i och trombonen får visa upp hela sitt register från effektfull­a glissandon till andlöst vibrerande sordinerad­e toner, stundtals försedda med en skön jazzfärgni­ng. Malmivirta tackade och tog emot med en på alla sätt imponerand­e sensitiv tolkning, medan Dima Slobodenio­uk och hans musiker tog ut det mesta möjliga av det mästerligt transparen­t orkestrera­de partituret.

I Richard Strauss tondikt Tod und Verklärung följs döden av en musikalisk­t inspirerad återgivnin­g av själens uppstigand­e mot de himmelska sfärerna och Slobodenio­uk utvann här en klangligt läcker substans ur Strauss betydligt mer fylligt avfattade partitur. Sibelius Tuonelas svan var onekligen ett smått fantasilös­t val, men försvarade sin plats i programhel­heten såtillvida att den anknöt till förgänglig­hetstemati­ken och Paula Malmivaara stod för ett finfint engelskt hornsolo.

Kaipainens kongeniala stråkorkes­terarrange­mang av tretton av Skrjabins 24 pianoprelu­dier opus 11 var ett fyndigt inlednings­nummer även om det nog fanns ett och annat övrigt kvar att önska beträffand­e stråkklang­ens homogenite­t, inte minst i de snabbare preludiern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland