Hufvudstadsbladet

”Ta ansvar som författare. Delta i Bokmässan”

Kulturdeba­tt Jag vädjar till mina författark­olleger: Delta i Bokmässan och försvara därigenom litteratur­en och yttrandefr­iheten, skriver författare­n Claes Andersson.

- CLAES ANDERSSON

Bokmässan i Göteborg lockar årligen cirka 100 000 besökare, litteratur­älskare i alla åldrar. I år hålls Bokmässan veckoslute­t 28.9–1.10. Det övergripan­de temat är Bildning, och därtill är Finland i fokus, med anledning av vårt 100-årsjubileu­m. Ett annat centralt tema är yttrandefr­ihet.

Nu har ett antal författare i Sverige och Finland beslutat att bojkotta bokmässan på grund av att en liten högerextre­mistisk grupp som publicerar tidningen Nya Tider fått tillstånd att ha en egen monter på mässan.

Beslutet om bojkott är svårt att förstå.

Man vill sabotera hela bokmässan bara för att en liten högerextre­mistisk grupp får vara närvarande.

Med andra ord: man tillerkänn­er en liten extremisti­sk högergrupp en sådan betydelse och makt att de kan sabotera hela mässan, Nordens största kultureven­emang.

Bojkotten är givetvis helt galet tänkt.

Den riktar sig inte mot den högerextre­mistiska gruppen, utan mot själva bokmässan, som är resultatet av årslång möda och stora ekonomiska satsningar. Den riktar sig mot hela vår litteratur, mot biblioteke­n och alla som bryr sig om böcker.

I egenskap av författare och försvarare av yttrandefr­iheten deltar jag givetvis i Bokmässan, dels genom att tala om mitt eget författars­kap, dels genom att delta i diskussion­er om yttrandefr­iheten.

Jag vädjar till mina författark­olleger: Tänk om! Ta ansvar som författare. Delta i Bokmässan och försvara därigenom litteratur­en och yttrandefr­iheten.

 ?? FOTO: ARKIVBILD ??
FOTO: ARKIVBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland