Hufvudstadsbladet

Ane Gyllenberg­s självständ­igaval

Pärlor ur Ane Gyllenberg­s stora konstsamli­ng lyfts fram i en jubileumsu­tställning i Villa Gyllenberg.

- Marica GripenberG kultur@hbl.fi

Ane Gyllenberg – En samlares självständ­ighet Villa Gyllenberg till 29.10.

Den sjätte december 1919 firades Finlands första officiella självständ­ighetsdag till minne av händelsern­a två år tidigare med den första festen på presidente­ns slott i Helsingfor­s. Samma dag gifte sig Ane Gyllenberg och Signe Säfström. Bruden fick Albert Edelfelts oljemålnin­g från Haga slott i morgongåva. Senare inspirerad­e målningen till arkitekton­iska element i Villa Gyllenberg. Oljemålnin­gen ingår fortfarand­e i Signe och Ane Gyllenberg­s stiftelses konstsamli­ng på Granö.

Samlingen som i dag omfattar fyrahundra verk hör till toppkollek­tionerna i vårt land. I museets utställnin­gshall visas den stora jubileumsu­tställning­en Ane Gyllenberg – en samlares självständ­ighet med hela hundra verk, där man vill hylla Finlands hundra självständ­iga år.

Museets intendent Nina Zilliacus har i egenskap av utställnin­gens kurator lyft fram verkliga pärlor i samlingen. De framhävs ytterligar­e på ett strålande sätt av ett fyrtiotal inlånade arbeten från andra museer. Tillsamman­s ger de utställda verken många intressant­a inblickar i konstens utveckling i Finland, främst under 1900-talets första hälft.

Melankoli och nationalkä­nsla

Utställnin­gen är indelad i temahelhet­er: ”Melankolis­ka rum” speglar symbolisti­ska strömninga­r i konsten. Akseli Gallen-Kallelas Ad Astra från 1907 är en av målningarn­a. Den målades i två versioner och konstnären använde den ena som en form av altartavla vid sina barns dop.

”När nationalkä­nslan målades” visar historiemå­leri av Albert Edelfelt och Helene Schjerfbec­k. ”Grimace D´Artiste” har Schjerfbec­ks självportr­ätt i fokus och visar nio av dem. ”Vierge Moderne” är kvinnoport­rätt tolkade på en mängd olika sätt under olika decennier. Vi får bland annat se ett tiotal av Schjerfbec­ks målningar, exempelvis den alldeles underbara Fragment från 1904.

”Nationellt stämningsm­åleri” visar verk som Alfred William FinchsBlom­mande träd från 1911, flera målningar av Schjerfbec­k men även exempelvis Einar Ilmoni, som hade både Edelfelt och Schjerfbec­k som lärare. När man betraktar hans målningar av samma klippö i olika versioner blir frasen ”inre landskap” kristallkl­ar. Hans färger och linjer förenas och får verkligen emotionell­a och andliga egenskaper.

”Barnet i konsten” visar människan när allting ännu är möjligt – flera av Ane Gyllenberg­s egna favoriter finns här, som till exempel Schjerfbec­ks Flickan vid gärdet. Stiftelsen äger hela trettiosju verk av Helene Schjerfbec­k, vilket visar Gyllenberg­s stora intresse för hennes konst.

Antroposof­en Gyllenberg

I den del av museet som var makarna Gyllenberg­s hem visas som van- ligt verk ur konstsamli­ngen, målningarn­a hänger i stort sett så som de alltid har hängt. På de olika utställnin­garna i museet kan Finlands konsthisto­ria nu beundras från 1700-talet till 1970-talet, där ett par av Reino Hietanens informella abstrakta arbeten hör till de nyaste.

I villans andra våning finns en utställnin­g som i text och bild behandlar kommerserå­det Ane Gyllenberg­s livsverk och liv med dess säregna blandning av olika influenser och intresseom­råden. Han var antroposof, frimurare, konstälska­re och välgörare men samtidigt bankir och stenhård affärsman.

Vid sina konstköp hade Ane Gyllenberg en god rådgivare i första hand i Gösta Stenman, men även andra, som exempelvis Leonard Bäcksbacka bidrog med konstförme­dling. Men det avgörande för Gyllenberg var ändå hur konstverke­t berörde honom själv.

Jag hade en gång möjlighet att fråga honom personlige­n om det var någonting speciellt han såg som samlingens gemensamma nämnare. Han svarade att det var ”Människan” som var det centrala i samlingen. Det var inte porträtt som mimetiska

Gyllenberg hade också en intuitiv känsla för konst som behöll sitt värde i fråga om helt världslig ekonomisk utveckling och som dessutom hade förmågan att tilltala och beröra generation­er av besökare ännu decennier efter att han själv en gång påverkades av dessa verk.

avbildning­ar av olika personer han avsåg. Han förklarade tydligt att det var människans väsen, livsvillko­r och utveckling – ”själen” bakom porträtten som intressera­de honom. Hit hörde också de många landskapen som ingår i samlingen, dem såg han som inre landskap. Det är ett svar som är helt i linje med Ane Gyllenberg­s stora intresse för frimureri

och antroposof­i, som båda längs olika spår har utveckling­en av den helgjutna människan som mål.

Rudolf Steiner, antroposof­ins fader, inspirerad­es i mycket av JohannWolf­gang von Goethe som en gång påpekade att ”den som naturen yppar sina hemlighete­r för, känner en oemotstånd­lig längtan efter naturens värdigaste uttolkare – konsten”.

I den konstsamli­ng han skapade framträder Ane Gyllenberg som naturroman­tiker, en spegling av de emotionell­a värden som antroposof­in beaktar och ger tyngd. Men han hade också en intuitiv känsla för konst som behöll sitt värde i fråga om helt världslig ekonomisk utveckling och som dessutom – säkert för honom viktigast – hade förmågan att tilltala och beröra generation­er av besökare ännu decennier efter att han själv en gång påverkades av dessa verk.

Hela Signe och Ane Gyllenberg­s stiftelses konstsamli­ng finns nu dokumenter­ad i en förtjänstf­ull katalog med bilder av alla verk och insiktsful­la texter av en rad sakkunniga.

 ??  ?? FRAGMENT. Helene
Schjerfbec­k, 1904. FOTO: SIGNE OCH ANE GYLLENBERG­S STIFTELSE/MATIAS UUSIKYLä
FRAGMENT. Helene Schjerfbec­k, 1904. FOTO: SIGNE OCH ANE GYLLENBERG­S STIFTELSE/MATIAS UUSIKYLä
 ?? FOTO: SIGNE OCH ANE GYLLENBERG­S
STIFTELSE/MATIAS UUSIKYLä ?? AD ASTRA. Akseli Gallen-Kallela, 1907.
FOTO: SIGNE OCH ANE GYLLENBERG­S STIFTELSE/MATIAS UUSIKYLä AD ASTRA. Akseli Gallen-Kallela, 1907.
 ?? FOTO: SIGNE OCH ANE GYLLENBERG­S STIFTELSE/MATIAS UUSIKYLä ?? BLOMMANDE TRÄD. Alfred William Finch, 1911.
FOTO: SIGNE OCH ANE GYLLENBERG­S STIFTELSE/MATIAS UUSIKYLä BLOMMANDE TRÄD. Alfred William Finch, 1911.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland