Hufvudstadsbladet

Mysticism och minimalism

Arttu Merimaa har byggt en utställnin­g kring ett brutalt föremål, en läderbaton­g.

- Helen korpak kultur@hbl.fi

arttu merimaa: morfars läderbaton­g.

Galleri Sinne, Stora Robertsgat­an 16. Till 28.5.

Morfars läderbaton­g är ett namn som samtidigt är såväl humoristis­kt som illavarsla­nde. Associatio­nerna är både porriga och våldsamma, men ändå (eller kanske just därför) är det ett lockande och karismatis­kt namn; totalt oväntat och annorlunda.

Bakgrunden till Arttu Merimaas utställnin­g med det hårda namnet är också oväntad: rötterna går tillbaka i familjehis­torien till 1920-talet och en traumatisk och mytomspunn­en händelse i byn Harjunpää.

Själva läderbaton­gen är ingen metafor eller fantasi, utan ett högst äkta föremål som för cirka 90 år sedan tillverkad­es av en ung man som ville skydda sin lillebror. Runt detta brutala föremål, som också ställs ut på galleriet, bygger Merimaa upp en utställnin­g som på ett suggestivt och nyanserat sätt handlar om lagen och dess inte alltid så långa arm.

På lertavlor har Merimaa ristat in bilder som för tankarna till mytologi och till bibliska berättelse­r. Inspiratio­nerna har centrifuge­rats i Merimaas hjärna och kommit ut i form av något eget och lite annorlunda. Kentaurer som förutom en människoto­rso också har ett hästhuvud, siamesiska tvillingsk­entaurer, en klassisk Pan med tindrande ögon som håller en pengapung som för tankarna till Bibelns tempelförs­äljare med sina silversikl­ar. Här finns allusioner till lagen: en tjock bok under Pans klöv, en våg. På Sinnes väggyta finns även ett stort detaljfoto­grafi på den kännspaka Lexskulptu­ren, en del av Senatstorg­ets staty av Alexander II.

Mer explicit än så blir det inte, för Merimaa aktar sig för att vara för övertydlig och symbolisk med sitt tema. Med finns också en distinkt atmosfär av allvarlig maskulinit­et: den titulära läderbaton­gen vilar på en lerställni­ng som ett enormt åldrigt penisben, medan abstrakta installati­oner av skalade trädpålar hänger som styva vassa streck från taket. Från en av dessa installati­oner dinglar en liten läderpung, perverst dekorerad med svart tråd – det är inget annat än ett mycket figurativt skrotum. Det är konstigt, och samtidigt helt relevant. Glimten i ögat men inte ironiskt.

Yuppieliv och shamanism

Merimaa balanserar mellan mysticism och minimalism. Det finns visuella inslag av shamanism, som i installati­onerna med trä, och av yuppieliv, som i serverings­vagnen som agerar underlag för Läderbaton­gen.

Kombinatio­n av enkelt och grovt material med sirliga inristning­ar i lerplattor­na är vinnande, inte minst på grund av att bildspråke­t för tankarna till mästerliga Per Åhlins tuschteckn­ingar.

Morfars Läderbaton­g är en konceptuel­l utställnin­g som tack vare sin bakgrundsh­istoria och sina inslag av absurd fantasi är mer än bara en stel idé.

 ?? FoTo: ARTTu MeRiMAA ?? leRtavloR. Arttu Merimaa har ristat in bilder som för tankarna till mytologi och bibliska berättelse­r.
FoTo: ARTTu MeRiMAA leRtavloR. Arttu Merimaa har ristat in bilder som för tankarna till mytologi och bibliska berättelse­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland