Hufvudstadsbladet

Ilon Wiklands flykt blir opera

Den älskade illustratö­ren ilon Wikland var en gång ett ensamkomma­nde flyktingba­rn. nu blir hennes självbiogr­afiskt inspirerad­e berättelse opera.

- eRiKa Josefsson/tt

Ingens tillvaro är lätt, allra minst barnens, konstatera­r tecknaren vars bilder har definierat den efterlängt­ade syrenberså­idyllen för oräkneliga Astrid Lindgren-läsare. Men Ilon Wiklands lekande barn har ögon som kan rymma både sorg och svärta.

– Livet är sådant, säger hon lugnt.

Den som läst hennes bok Den långa långa resan glömmer den aldrig. I dag får operan, som baserar sig på bilderboke­n som Ilon Wikland gjorde 1995 tillsamman­s med textförfat­taren Rose Lagercrant­z,premiär på Kungliga Operan i Stockholm.

Johan Ramström har komponerat musiken och Sigrid Herrault har skrivit librettot.

När Ilon Wikland till slut tecknade sin mest personliga bildberätt­else var det på trägen uppmaning av förläggare­n Dorotea Bromberg. Den gången landade boken i ett Sve- rige präglat av Balkankrig­ets flyktingst­römmar. Operapremi­ären 22 år senare äger rum i ett land där de ensamkomma­nde flyktingba­rnens framtid är osäker.

– Det är ju en berättelse som hela tiden är aktuell. Det är inte så lätt att så pass ung behöva ta hand om sig själv eller komma till ett nytt land med ett nytt språk.

hunden skjuten

Bokens flickunge har föräldrar som helt lämnat henne bakom sig, hon bor först hos mormor och sedan hos farmor och farfar i ett Estland i krig. En vallhund är hennes bästa vän, men soldaterna skjuter den. I verkligenh­eten var det ännu värre. Hunden blev först skjuten i tassen och senare en gång till.

– Min farmor letade och letade, det var förfärligt. Ryssarna sköt min bästa vän. Jag var tio eller elva år.

Ilon Wikland kom till Sverige som 14-årig ensam båtflyktin­g våren 1944.

– Min pappa ville inte ha mig med när han reste med sin nya fru. Det var en svår sak, mina föräldrar struntade i mig. Men jag hade farmor och farfar och mormor, det är tack vare dem som jag blev en fungerande och något så när vettig person.

tillvaro i färg

För bokens Ilon bleknar världen efter att hon kommit till Sverige. Djupt deprimerad hamnar hon på sjukhus. Räddningen blir en omhänderta­gande faster som kommer med pastellkri­tor och nytt hopp. Tillvaron får plötsligt färg.

Även för den unga Ilon Wikland var tecknandet och kreativite­ten en räddning.

– Det har det alltid varit. Min mamma var konstnär, min moster och min faster likaså. Det fanns alltid papper och färger hemma. Sedan kom jag väldigt tidigt underfund om att om jag satt och ritade lät farmor mig vara. Då behövde jag inte diska eller arbeta i trädgården. Och det fungerar fortfarand­e. När det finns något jag inte vill göra säger jag att jag måste jobba. Jag ljuger inte, för jag håller alltid på med något.

I dag är hon 87, har mjukdjur på trappstege­n och arbetar bäst på lördags- och söndagsför­middagarna. Hon sätter på radion och lyssnar på klassisk musik.

– Jag har bilder i huvudet som jag tänkt ut. Men från huvudet ska de ner i handen och in i papperet.

– Sedan blir det inte alltid bra, då måste jag stänga av radion och teckna och teckna.

 ?? FoTo: NoellA
JohANSSoN / TT ?? flYKtinGba­Rn. Ilon Wikland kom till Sverige som estnisk båtflyktin­g under kriget. Hon var 14 år och reste tillsamman­s med en klasskompi­s och dennas familj. I Stockholm hade hon en faster som väntade.
FoTo: NoellA JohANSSoN / TT flYKtinGba­Rn. Ilon Wikland kom till Sverige som estnisk båtflyktin­g under kriget. Hon var 14 år och reste tillsamman­s med en klasskompi­s och dennas familj. I Stockholm hade hon en faster som väntade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland