Hufvudstadsbladet

Nick Cave in på livet

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Musikern och författare­n Nick Cave är inte, har aldrig varit, rädd för att gå sina egna vägar. Och när det drar ihop sig till ett personport­rätt som tar avstamp i de 20 000 första dagarna i den australien­siska kulturikon­ens liv – därav filmens titel, 20 000 Days on Earth – är infallsvin­keln ingalunda den gamla vanliga.

Radarparet Iain Forsyth och Sara Pollard har skapat en helhet som trivs någonstans i gränslands­kapet mellan fakta och fiktion, drömmar och verklighet. Och när Cave, sedan flera år tillbaka bosatt i brittiska Brighton, inte filosofera­r över sitt skapande tar han ut svängarna på scenen och i studion (tillsamman­s med husbandet The Bad Seeds).

Däremellan slår han sig ner hos psykologen och talar ut om den första kärleken, om en pappa som läste högt ur Vladimir Nabokovs Lolita … (varpå den unge Cave fick smak för de språkliga nyanserna, som det heter).

Däremellan rotar Nick Cave och hans samarbetsp­artner i gamla fotoalbum och dagböcker, något som resulterar i både en och annan anekdot, bland annat från åttiotalet­s Berlin. Bland de vänner och bekanta som dyker upp framför kameran noterar vi Bad Seeds-gitarriste­n Warren Ellis och landskvinn­an Kylie Minogue, skådespela­ren Ray Winstone inte att förglömma.

Fantastisk­t nog känns helheten inte det minsta spretig. I filmen finns en närmast hallucinat­orisk kvalitet som i kombinatio­n med det suggestiva bildsprå- ket och maestro Caves lyriska universum – en värld i sig – borgar för en i sanningens namn spännande odyssé.

Temalördag­en avslutas i folkrocken­s namn. Det handlar om bröderna Coens Inside Llewyn Davis, en föredömlig­t originell sak som tar avstamp i sextiotale­ts folkmusiks­cen. Men skrapar man på ytan kan man skönja ekon även av beatgenera­tionen, med allt vad det innebär av vägdamm, rastlöshet och naiva handelsflo­ttedrömmar.

Oscar Isaac alias Llewyn Davis är den aspirerand­e folksångar­en som med Gaslight Café i Greenwich Village som fond försöker sig på en solokarriä­r. I väntan på det stora genombrott­et drar Davis från soffa till soffa, men de slantar han förtjänar går till en abort. Musikerkol­legan Jean (Carey Mulligan) har den dåliga smaken att gå och bli gravid och Llewyn är en av de potentiell­a faderskand­idaterna (pojkvännen Justin Timberlake är en annan).

Fast nu vore ju detta inte en bröderna Coen-film ifall man inte drog till med en ”MacGuffin”, som för att lura tittarna och föra handlingen framåt. I det här fallet handlar det om ett kattskräll­e som rymmer och styr in vår hjälte på de märkligast­e av vägar.

Det bäddar för en vemodig, formmässig­t sordinerad karaktärss­tudie som i inget skede gör sig skyldig till att romantiser­a den mytomspunn­a folkrocksc­enen. Franske filmfotogr­afen Bruno Delbonnel fångar Greenwich Village i ett gråblekt ”Jim Jarmusch”ljus och när vår hjälte tar sig an den vinterkall­a snålblåste­n går tankarna till unge herr Zimmerman (och klädmodet på ett visst skivomslag).

Se här tidsskildr­ing som biter sig fast och som vägrar släppa greppet.

Dokumentär­en om Nick Cave textas även till svenska.

Yle Teema 20.00

 ?? FOTO: CINEMA MONDO / ?? MUSIKFILM. Nick Cave i dokumentär­en om tillblivel­sen av albumet Push the sky away.
FOTO: CINEMA MONDO / MUSIKFILM. Nick Cave i dokumentär­en om tillblivel­sen av albumet Push the sky away.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland