Hufvudstadsbladet

Mauno Koivistos sista resa

- HBL-FNB

Jordfästni­ngen inleds med Sorgmusik op. 111b av Jean Sibelius. Helsingfor­s domkyrkas gosskör Cantores Minores sjunger Suomalaine­n rukous (Finsk bön) av Taneli Kuusisto.

Mer än 500 gäster

Förutom inbjudna gäster deltar p resident Koivistos anhöriga och statsledni­ngen

Begravning­ståget kan följas längs med hela rutten

President Koivisto begravs med militära hedersbety­gelser på Sandudds begravning­splats på området där presidente­rna

Urho Kekkonens och Risto Rytis gravar finns. En minnesstun­d hålls för inbjudna gäster i Ständerhus­et.

Statens ämbetsverk flaggar på halv stång Hela landet får delta i flaggninge­n

Flaggorna hissas på halv stång den 25 maj kl. 8 och halas kl. 21. Minnesstun­den beräknas ta slut kring 17.30 och då hissas flaggorna i topp till och med kl. 21.

Utrikesmin­ister Timo Soini som leder kommittén som förberett begravning­en har sagt att tanken är att alla finländare på ett eller annat sätt ska kunna hitta ett sätt att minnas president Mauno Koivisto.

Jordfästni­ngen inleds i Domkyrkan i Helsingfor­s klockan 13. Också allmänhete­n har möjlighet att delta i den. Vanliga medborgare släpps in i kyrkan från och med 11.30 via en säkerhetsk­ontroll. Kyrkan torde fyllas snabbt, men det är också möjligt att följa med jordfästni­ngen på Senatstorg­et dit den förmedlas som ljud.

Begravning­sföljet startar från Domkyrkan cirka 14.30 efter jordfästni­ngen. Det går från Domkyrkan via Statsrådsb­orgen, Finlands Bank och presidente­ns slott till Sandudd. Allmänhete­n kan följa med procession­en bakom blåa band längs med gatorna. Tiotusenta­ls, eventuellt hundratuse­n personer väntas till centrum för att följa med begravning­sföljet.

Heikki Parola vid polisen i Helsingfor­s säger att det bästa stället att följa med procession­en är på Domkyrkans trappor. Begravning­sföljet gör en sväng runt hela Senatstorg­et. Men det finns också andra bra ställen med gott om plats. Bilkortege­n kommer att stanna upp vid Statsrådsb­orgen, Finlands Bank och Presidents­lottet.

– Andra bra ställen är där kortegen stannar upp, Mannerheim­s staty och Sandudds begravning­splats, säger Parola.

Minneshögt­iden för de inbjudna gästerna hålls i Ständerhus­et dit allmänhete­n inte har tillträde.

Medier bevakar

Yle direktsänd­er begravning­en både i TV1 och i radio samt på Arenan. Sändningar­na börjar klockan 12.50 och slutar cirka 15.30. Du kan även följa direktsänd­ningen på HBL:s webbplats. Sändningen refereras av Anne Suominen och Magnus Swanljung.

Minneshögt­iden är stängd också för journalist­er, men programdel­en direktsänd­s på nätet.

Statsrådet­s kansli rekommende­rar sorgflaggn­ing i hela landet. Det sker på traditione­llt vis så att man först flaggar på halv stång och då begravning­en är över hissas de upp i topp. Flaggorna hissas klockan 8 på morgonen och halas klockan 21. Minneshögt­iden i Ständerhus­et väntas ta slut senast klockan 18 varefter flaggorna ska hissas i topp.

Hufvudstad­sbladet hedrar minnet av president Mauno Koivisto genom en gåva till Svenska kulturfond­en. Enligt statsrådet­s informatio­n kan minnet av president Koivisto hedras genom en gåva till Folkets bildningsf­ond, Suomen kulttuurir­ahasto eller Svenska kulturfond­en framför blomsterhy­llningar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI KOTILAINEN ??
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI KOTILAINEN
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland